Патријарх Порфирије: Брак и породица мушкарца и жене - божији благослов

ГС
Патријарх Порфирије: Брак и породица мушкарца и жене - божији благослов

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је вечерас у Београду, након молебана који је служио за светињу брака и породице, да Срби не желе да им било ко намеће своје вриједности, поглед на свијет и свој начин живота.

- Нећемо да нам било ко каже шта ми треба да будемо, јер нама је мјера и критеријум Христова ријеч, говори нам шта је добро, а шта није, шта је Богом установљено као природно, а шта је неприродно - поручио је патријарх Порфирије у говору, што су окупљени поздравили аплаузом, узвикујући "Аксиос".

Патријарх српски је истакао да Божија ријеч већ на почетним страницама Светог писма открива једноставно - да је Бог створио два пола, као мушко и женско, и да је благословио брак и породицу, на којима је изграђена цивилизација, не само овдје, него и у Европи.

Његова светост је истакао да је сама ријеч породица у српском језику једноставна и јасна и казује да мушко и женско, покренути у љубави, у жељи да буду једно, ступају у заједницу и да би имали пород, породицу, као један од плодова брака између мушког и женског.

Патријарх је додао да постоје и бракови у којима нема порода, али да ни у том случају брак не губи своју пуноћу и смисао.

Његова светост је истакао да је човјечанство данас суочено са таласима, цунамијем и најездом многих нових система вриједности, који се насилно, агресивно, или пак меком моћи и невидљивим радовима испод радара, намећу с циљем да уруше сваки постојећи природни или цивилизацијски поредак.

- Да успоставе, рекли би образовани људи, нову парадигму. Нова правила. У том вртлогу, намера је да се поруше идентитетски темељи и стубови појединца и заједнице. Да све постане релативно, крхко и флуидно, као да хоће да нам кажу да све што смо до сада знали више одједанпут не важи, и да смо хиљадама година живјели погрешно - навео је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије сматра да епилог тих идеологија није само да се изгуби идеја о томе шта је мушко, а шта женско, већ воде ка томе да се неће моћи са сигурношћу рећи ни шта је то човјек, напоменувши да већ има таквих идеја и гласова.

Молебан је, у организацији Светог архијерејског синода СПЦ, испред Храма Светог Саве служио патријарх Порфирије са свештенством, а саслуживали су епископ рашко-призренски Теодосије, владика бачки Иринеј, епископ шумадијски Јован, као и више архијереја.

Међу више хиљада окупљених, присутни су били и министар задужен за иновације Ненад Поповић, амбасадор Владимир Божовић, прослављени фудбалер Душан Савић, лидер Двери Бошко Обрадовић, кошаркашки ас Дејан Томашевић.

Грађани су носили крстове, барјаке са ликом светаца, као и иконе, а испред храма су се вијориле заставе Србије, Београда и СПЦ.

На барјацима изнад масе окупљених вјерника биле су заставе са ликом блаженопочившег патријарха Павла, Бијелог анђела, Христа, Светог Саве.

Изнад окупљених грађана простирала се и велика застава Србије.

Уочи молебана, одржана је и литија под називом "За спас Србије", од Саборне цркве до Светосавског храма, где се спојила са верницима на платоу испред Храма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана