Патријарх Порфирије 10. и 11. маја у Требињу за „Дане Светог Василија“

Срна
Патријарх Порфирије 10. и 11. маја у Требињу за „Дане Светог Василија“

ТРЕБИЊЕ- Његова светост патријарх српски Порфирија први пут посјетиће Требиње 10. и 11. маја, током "Дана Светог Василија Острошког и Тврдошког", који ће такође први пут бити одржани у том граду од 7. до 12. маја.

Ђакон Бранислав Рајковић рекао је да је свечано отварање 7. маја у 20.00 часова, у башти под платанима, а ако буде кише онда у позоришној сали Културног центра.

"Након свечаног отварања, током свих дана до 12. маја биће одржани или богослужбени или културни догађаји, међу којима је и прва канонска посјета патријарха српског Порфирија Требињу 10. и 11. маја", навео је Рајковић.

Свечани дочек Његове светости биће приређен 10. маја у 19.00 часова, на углу Улица краља Петра Првог Ослободиоца и Јована Дучића, одакле ће свечана литија кренути ка Саборном храму Светог Преображења Господњег, гдје ће бити служена доксологија у част Његове светости.

Потом ће у порти Саборног храма бити приређен концерт православне духовне музике у извођењу чланова Црквеног хора "Свети Василије Острошки и Тврдошки", који ове године слави 130 година од оснивања.

Ђакон је напоменуо да ће "Дани Светог Василија Острошког и Тврдошког" бити обиљежавани од 7. до 12. маја, када се прославља празник посвећен овоме светитељу, саопштено је из Градске управе Требиња.

"Током ових неколико дана обиљежићемо и 20 година од обнове манастира Завала, када ће бити приказана изложба фотографија и камене пластике, те 30 година од разарања манастира Житомислић и 20 година од почетка његове обнове", истакао је Рајковић.

Он је захвалио Градској управи Требиња што заједно са Епархијом организује ове догађаје.

Начелник градског Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић истакла је да је Требињу и сваком његовом грађанину посебна част што ће од 7. до 12. маја живјети у духу Светог Василија, који је рођен у селу Мркоњићи у Поповом пољу, а чије се мошти налазе у манастиру Острог.

"Ово подручје под сталним је окриљем Светог Василија. Зато овај велики светитељ заслужује да му се током године посвети још један догађај који ће подсјећати на његов живот - да је рођен у Мркоњићима, да је као искушеник боравио у Завали, а замонашио се у Тврдошу и био митрополит херцеговачки и данас је један од највећих светитеља православне вјере", рекла је Скочајићева.

Она је истакла да је Градској управи, као и свим грађанима Требиња, посебна част што ће у Требињу боравити патријарх српски Порфирије.

"Дане Светог Василија Тврдошког и Острошког" организују Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Градска управа Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана