Пашалић: За произвођаче пшенице 500 КМ по хектару

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Репубике Српске Борис Пашалић изјавио је да ће произвођачи пшенице за јесењу сјетву на располагању имати по 500 КМ помоћи по хектару, што је износ већи него лани.

-Раније су имали 400 КМ, а сада је тај износ повећан на 500 КМ. За произвођаче кукуруза припремамо сет мјера и наредне године очекујемо већи аграрни буџет, те мјере за олакшице код набавке сјемена и повећане количине за регресирани дизел - рекао је Пашалић новинарима у Бањалуци.

Коментаришући штету насталу од суше, он је нагласио да постоје проблеми на терену, поготово у Семберији, Лијевче пољу, те дијеловима Посавине.

- Штета је највиша на кукурузу. Наша је процјена, када гледамо пројектовани принос од 6,8 до седам тона кукуруза који смо имали прољетос, сада смо на неких 4,5 до пет тона, што представља неких 30 одсто смањења приноса вишегодишњег просјека - каже Пашалић.

Он напомиње да има парцела које су у потпуности уништене, али и истиче да Министарство не може прогласити стање елементарне непогоде јер није захваћен већи дио Републике Српске.

Када је ријеч о забрани извоза пелета која је на снази, Пашалић је нагласио да приоритет мора имати домаћа потрошња.

- Не разумијем став произвођача пелета који не желе подмирити потребе домаћег становништва. Развој ове ситуације зависи од њих и уколико омогуће да се наше становништво снадбије пелетом, дозволиће се извоз, а ако се то не деси, бојим се да ће та мјера можда бити и продужена - рекао је министар пољопривреде.

Он је подсјетио да је договорено да се на територији Републике Српске пусти 10.000 тона по цијени од 480 КМ плус ПДВ по тони, те да Министарство прати реализацију тог договора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана