Пашалић: Уручена рјешења о подстицајима за 18 младих инжењера пољопривреде

Срна
Пашалић: Уручена рјешења о подстицајима за 18 младих инжењера пољопривреде

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић уручио је данас у Бањалуци рјешења о додјели потстицаја за 18 младих инжењера пољопривреде у висини од 40.000 КМ ради подршке њиховом самозапошљавању и останку на селу и својим имањима.

"Сматрамо да ако неко има знање стечено на факултету, има имање и има тај новац, онда може значајно да унапреди своју производњу. Циљ нам је да млади кадрови из области пољопривреде остану на селу, помогну и својим комшијама који можда нису довољно едуковани како би примијенили нове технологије и тиме генерално унаприједе пољопривредну производњу на терену", рекао је Пашалић новинарима пред додјелу рјешења.

Он је подсјетио да ова мјера постоји од 2014. године, али да није било много заинтересованих, годишње троје или четворо, да су тада средства била мања и да се тек ове године јавио двоцифрен број апликаната.

Пашалић је истакао да су сви апликанти ове године добили та средства, додајући да постоје и одређене обавезе које они морају испунити - да имају статус незапосленог лица, да предоче пословни план, да имају своје земљиште у посједу или у закупу и у року од три мјесеца изврше набавке које су предочили у пословном плану, региструју газдинство и запосле се у свом газдинству.

"Наставићемо и убудуће да подржавамо младе инжењере и у ових осам година колико траје ова мјера за њену реализацију смо обезбиједили два милиона КМ. Сви који су добили подстицаје по овој мјери, стичу такође право и да конкуришу и за остале мјере које ово Министарство обезбјеђује", рекао је Пашалић.

Драгана Дувњак из Дервенте, један од младих агронома која је добила ову подстицајну мјеру, рекла је да се бави органском производњом шипка и да су ова средства значајна тим прије што је спорији обрт капитала у органској производњи.

Она је навела да ове године планира на тржиште Српске први пут избацити бренд – 100 одсто органски чај од шипка, додајући да већ има уговорене продаје, а можда одређене тестне количине извезе и у иностранство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана