Пашалић: Српска подржава иницијативу "Отворени Балкан"

Срна
Foto: срна

ЈАХОРИНА - Република Српска и њени представници у заједничким институцијама пружају пуну подршку иницијативи "Отвореног Балкана", али је проблем у бошњачкој политици и политичарима који коче приступање БиХ тој иницијативи, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.


Учествујући на централном панелу "Јахорина економског форума" посвећеног "Отвореном Балкану", Пашалић је рекао да се ради о иницијативи која пружа пуно бенефита и велике прилике земљама које му приступе.

"Не могу да разумијем да неко може да има негативан став према таквој иницијативи", рекао је Пашалић и навео да је деведесетих година у тадашњој Југославији било сличних инцијатива за увезивање са Румунијом и Бугарском.

Он је навео да веће тржиште, у овом случају од 18 до 20 милиона људи, отвара веће могућности, истакавши да није оправдан страх да ће неко бити угрожен.

"Нажалост, у БиХ не можемо да се усагласимо", рекао је Пашалић и изразио наду да ће грађани и привредници БиХ бити мотор који ће гурати ову причу зарад бржег кретања људи и роба.

Према његовим ријечима, након што се превазиђе политичка баријера у вези са прикључивањем БиХ "Отвореном Балкану", тек онда је неопходно усклађивања са другим земљама региона. Подсјетивши да је област пољопривреде у надлежности ентитета, те кантона у Федерацији БиХ, Пашалић је навео примјер да ентитети имају своје законе о органској пољопривреди, али да БиХ нема, због чега је питање ко ће издати сертификат да се ради о органском производу за извоз.

"Прича да се у Отвореном Балкану ради о доминацији Србије не стоји. БиХ има велику размјену са Србијом и Отворени Балкан би то само олакшао", закључио је Пашалић.

Помоћник министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Србије Ведрана Илић подсјетила је да је иницијатива "Отвореног Балкана" започела прије 30 мјесеци и да су јој до сада приступиле Србија, Сјеверна Македонија и Албанија.

"Циљ је стварање регионалног економског простора и намијењен је грађанима и привреди", напоменула је Илићева и додала да та регионална иницијатива скраћује чекање на границама, прије свега камиона, убрзава кретање становника три земље који границу прелазе само са личном картом, те олакшава кретање радне снаге.

Илићева је истакла да у наредном периоду Србија очекује 1,5 милијарду долара уштеде од "Отвореног Блакана" и стварања регионалног економског тржишта, те изразила очекивање да ће и остале земље приступити овој регионалној иницијативи.

У дискусији о "Отвореном Балкану" наведене су процјене да би ова иницијатива могла да генерише раст бруто друштвеног производа, те да би "зелени коридори" за прелаз граница омогућили уштеду од 800 милиона евра.

Истакнуто је да превозници годишње губе 26 милиона сати због чекања на граничним прелазима у региону, што значајно поскупљује трошкове транспорта. Дводневни "Јахорина економски форум 2022" одржава се на Јахорини под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и уз помоћ Владе Српске и Савјета министара, а окупио је више од 400 учесника из десетак европских земаља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана