Пашалић: Пронаћи алтернативна рјешења за проблем радне снаге

Срна
Пашалић: Пронаћи алтернативна рјешења за проблем радне снаге

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарста и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да ће због проблема са радном снагом бити потребно пронаћи алтернативна рјешења када је у питању берба воћа.

-Раније смо се могли похвалити да је предност што имамо јефтину радну снагу, а данас тога нема и неки сектори у пољопривреди не могу функционисати без „доста руку“, прије свега воћарство. Сада када је добар принос у воћарству сусрећемо се са проблемом како обезбједити потребну радну снагу и у томе се траже алтернативни концепти - рекао је Пашалић новинарима током обиласка пољопривредног газдинства воћара Бориса Тадића у Рамићима код Бањалуке.

Он је као неке од алтернатива навео да се питање радне снаге ријеши кроз механизовану бербу или прилагођавање узгојних облика механизованој берби, истакавши да је добар концепт и рјешење које користи Тадић у свом воћњаку да сами људи долазе у воћњак и беру воће за себе по јефинијој цијени него да купе већ обрано воће.

Пашалић је подсјетио да ресорно министарство подржава све што пољопривредници инвестирају на својим фармама са 30 одсто вриједности инвестиције и да за сваки килограм производа добијају и одређени износ премије.

Воћар Борис Тадић из Рамића рекао је да је концепт који се зове "изабери и убери сам своје воће" подразумијева да свако ко жели може доћи на његово имање у одређеном периоду да убере оно што је у том моменту актуелно и да је тај концепт почео примјењивати прошле године.

Он је навео да је велико интересовање прољетос било за бербу трешње и да је за мјесец дана бербе дошло око 200 људи који су сами брали своје трешње и да сада наставља то са бербом крушке.

Тадић је нагласио да у највећем броју случајева долазе родитељи са мањом дјецом, као и да јуче имао посјету око двадсетак малишана из једног вртића који су сами себи брали крушке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана