Пашалић: Од априла могућа реализација додатне помоћи

Срна
Foto: гс

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић очекује да у априлу почне реализација мјере Владе Српске о додатних 10 милиона КМ подршке пољопривредницима.


"Прије свега, у свињогојству, повртарству, воћарству. Склопили смо одређене меморандуме када је ријеч о набавци јуница за мљекаре. Нећемо повећавати премију од 0,25 КМ по литри, која је још увијек највећа у региону, али не значи да нећемо у току године. Ићи ћемо са набавком 1.100 јуница са двије мљекаре из Билеће и Козарске Дубице. Циљ је да обезбиједимо нова грла за наше произвођаче", рекао је Пашалић новинарима у Бањалуци.

Он је потврдио да је данас почела дистрибуција регресираног дизел-горива, што је за око мјесец дана раније него претходних година, за шта је издвојено близу шест милиона КМ.

Пашалић је напоменуо да је Влада имала више интервенција из Компензационог фонда када је ријеч о обезбјеђивању додатних средстава за финансирање различитих сектора пољопривреде, као и да су исплаћени сви подстицаји, чиме нема дуговања

. "Нажалост, мијења се тренд цијене минералног ђубрива, очекује се раст. Имамо контакте са Владом Србије и осталим владама, видјећемо како ће се те ствари одвијати, све зависи од поремећаја на глобалном плану. Ниједна влада у Европи није реаговала у смислу регресирања, осим Пољске, јер је држава власник хемијских постројења", изјавио је Пашалић.

Он каже да Влада Српске једино може да обезбиједи проходност трговине и да другим мјерама индиректно помогне произвођачима. "Расте и цијена пшенице и кукуруза. За потрошаче то је лоше јер ће расти цијена производа од тих сировина, али наши ратари који највише користе минерална ђубрива ипак могу да компензују раст цијене минералних ђубрива са растом цијене свог финалног производа.

Јутрос је цијена пшенице на берзи у Паризу и Чикагу била 350 евра за тону, у Новом Саду је знатно нижа", истакао је Пашалић. Он сматра да цијена откупа пшенице у Српској неће бити нижа, већ можда и виша, него лани када је било 0,36 КМ по килограму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана