Пашалић: Нисмо задовољни стањем на ергели "Вучијак”, менаџмент да се активира

Срна
Пашалић: Нисмо задовољни стањем на ергели "Вучијак”, менаџмент да се активира

ПРНЈАВОР - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да није задовољан стањем у ергели “Вучијак” у Прњавору и да је на данашњем састанку са управним одбором овог предузећа затражено да се додатно ангажују како би се ствари покренуле у правом смјеру.

"Нисам задовољан стањем на ергели јер, иако ми из Владе Републике Српске обезбјеђујемо грант и подршку, не видимо да се управља на одговарајући начин”, навео је Пашалић.

Он је истакао да ће Влада, ако постоји домаћински однос и уколико се укаже потреба, увијек наћи и додатна средства, те најавио да ће се у наредном периоду тражити начин за обезбјеђење средстава за санацију крова објеката, а да ће општина Прњавор израдити пројекат који ће показати колико је новца потребно за ту инвестицију.

“Разговарали смо и шта је потребно обезбиједити од нових садржаја како би се привукло становништво да посјећује ергелу. На само 50 километара удаљености повезаних ауто-путем налазе се градови у којима живи 300.000 и више људи. Сигурно би било интересантно да ти људи посјете ергелу, али тренутно тамо нема могућности да се попије кафа, чај и зато сматрамо да треба уложити додатни напор”, изјавио је Пашалић новинарима.

Он је нагласио да Влада неће дићи руке од ергеле “Вучијак”, али да је од менаџмента ове јавне установе затражено да покаже више активизма, да се покрене и ради свој посао.

Министар пољопривреде рекао је да је на састанку са представницима локалне заједнице разговарано о издавању земљишта у закуп и концесију на подручју општине Прњавор, а које је у својини Републике Српске.

“Имамо став да приоритет треба да имају локални произвођачи и предузетници. У наредних неколико дана ћемо организовати нови састанак којем ће присуствовати представници Министарства пољопривреде и републичког Правобранилаштва и на којем ће се конкретније разговарати о овој теми”, навео је Пашалић.

Он је додао да је било ријечи и о проблемима који постоје у Удружењу ловаца и начину да се неспоразуми отклоне.

“Прњавор је општина гђе је развијена пољопривреда, видимо то и по откупу млијека, подстицајима који се уплаћују сваке године, али увијек има нових изазова и потребе да их рјешавамо”, указао је Пашалић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш изјавио је да из ресора овог министарства генерално долазе тешке теме, због чега постоји потреба за честим састанцима, али и да је министар Пашалић увијек на располагању и општинским властима и појединцима.

Томаш је истакао да ергела “Вучијак”, осим редовне функције која подразумијева исхрану и одржавање коња, мора проширити ђелатност, а да превасходну одговорност у томе морају имати људи на руководећим функцијама.

“Ергела је од ресорног министарства добила земљиште под концесију с циљем да им служи за редовну употребу, а ми имамо информацију да они један дио земљишта уступају другим лицима на кориштење, што сматрамо да није у реду”, истакао је Томаш.

Он је изразио увјерење да ће након данашњег састанка руководство ергеле схватити своју улогу озбиљније и радити на њеном развоју.

Томаш је изнио и генерални захтјев општине Прњавор да, када се судски процеси окончају и земљиште од 2.500 хектара у својини Републике Српске буде на располагању за кориштење, приоритет пружи индивидуалним пољопривредним произвођачима, па тек онда онима који траже земљиште под концесију.

“Мислимо да на тај начин требамо индивидуалним фармерима обезбиједити услове да одрже тренутну производњу, али и дати могућност да је додатно прошире”, рекао је Томаш.

Данашњем састанку у Прњавору присуствовао је и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана