Пашалић: Неће бити несташице млијека

Срна
Пашалић: Неће бити несташице млијека

ПРЊАВОР- Несташице млијека у Републици Српској неће бити осим ако уплашени грађани не почну нерационално куповати по 10 или 20 литара и изазову несташицу и раст цијена, изјавио је данас министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Борис Пашалић.

Пашалић је рекао да је смањење производње млијека евидентно од децембра, а не уназад неколико дана.

"Производња млијека се смањује због раста цијене концентрата, пшенице, кукуруза, соје, берзанских роба. Произвођачи који хране краве силажом и сјенажом смањивали су скупу концентровану храну, а повећавали количину јефтине силаже због чега долази до вјештачког пада производње", објаснио је Пашалић.

Према његовим ријечима, није исто када се крава нахрани концентратима који имају довољно енергије и протеина и слабом сјенажом и силажом, због чега крава која је давала 20 литара млијека сада даје 18 литара.

"Почетком године са нашим мљекарама договорили смо неколико пројеката јер смо видјели да не можемо утицати на цијену хране која је берзанска роба, али смо договорили да увеземо 1.000 јуница и то радимо заједно са мљекарама `Млијекопродукт` и `Пађени`", истакао је Пашалић.

Пашалић је навео да је у сарадњи са мљекаром из Дубице увезено око 700 јуница за шта је Министарство издвојило милион КМ, мљекара 1,5 милион, а остала потребна средства произвођачи.

Са мљекаром Пађени увезено је 200 јуница које су у карантину или већ на фармама.

"Тих 1.000 јуница нама у наредној години дају пет милиона литара млијека, колики је пад у овој години", рекао је Пашалић.

Он сматра да и са тренутном производњом БиХ може произвести довољно млијека за своје потребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана