Пашалић: Напори у приближавању европским стандардима

Срна
Foto: срна

ТИРАНА- Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је данас у Тирани опредијељеност Српске за процесе приступања ЕУ и нагласио да у се том погледу улажу континуирани напори да се сектор развоја пољопривреде и руралног развоја приближи стандардима ЕУ.

Пашалић је на састанку министара пољопривреде западног Балкана изјавио да, иако суочени са пандемијом, као и бројним изазовима због ризика повезаних са све већим временским екстремима, сложеним институционалним и политичким естаблишментом и чињеницом да је за БиХ потребно знатно више времена за било какве структурне и друге реформе у пољопривреди у односу на друге земље у транзицији, примјетан је успјех у остваривању значајних резултата у овој години у области пољопривреде.

 Он је рекао да је обезбијеђено повећање средстава за пољопривредни сектор Републике Српске која достижу око 100 милиона евра годишње, уз узимање у обзир свих расположивих финансијских извора, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

 Пашалић је напоменуо и да су обезбијеђена средства за 30-40 одсто поврата на сва улагања индивидуалних пољопривредних произвођача, што заједно са ИПА фондовима годишње чини више од 10 милиона евра расположивих средстава за унапређење конкурентности модернизацијом пољопривредних газдинстава.

Он је навео да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде посебан акценат ставља на подршку младим пољопривредницима, 20.000 евра стартап подршке, као и подршку женама на селу, гдје је број жена власница фарми повећан на више од 20 одсто, те да је повећање подстицаја за органску производњу резултирало повећањем површина под том производњом за 200 одсто у Републици Српској.

Пашалић је нагласио и значај усвајања новог стратешког оквира Републике Српске за развој пољопривреде и руралних подручја до 2027. године, који у потпуности узима у обзир приоритете Зелене агенде за западни Балкан.

Регионална конференција министара пољопривреде одржава се 15. пут, а, осим министара и представника министарстава земаља западног Балкана, учествују представници Европске комисије, међународних организација попут Њемачке међународне организације за сарадњу (ГИЗ) и Организације за храну и пољопривреду (ФАО), као и министри и представници министарстава пољопривреде земаља чланица ЕУ, у првом реду Њемачке, Мађарске, Чешке, Словеније и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана