Пашалић: Набавка стеоних јуница значајно ће унаприједити сектор мљекарства

Г.С.
Пашалић: Набавка стеоних јуница значајно ће унаприједити сектор мљекарства

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас у Оџаку да ће набавка стеоних јуница за пољопривредне произвођаче из Републике Српске значајно унаприједити сектор мљекарства у Српској.

Пашалић је посјетио данас фарму "Пузић" код Оџака, у чијем карантину је смјештено 200 стеоних јуница увезених из Чешке и Аустрије за потребе сточара у Републици Српској, у укупном износу од око 1,3 милиона КМ.

Пашалић је рекао да су висококвалитетна грла, пасмине аустријски и чешки сименталац, набављена у оквиру Пројекта развоја сеоског предузетништва и пољопривреде у Републици Српско /ИФАД/, који се реализује у сарадњи са пољопривредницима и локалним заједницама тако што Министарство учествује у суфинансирању једне јунице са минимално 40 одсто или 60 одсто, уколико се ради о жени носиоцу газдинства или особи млађој од 35 година, док износ до пуне цијене грла финансирају произвођачи и локалне заједнице.

- Сви произвођачи везани су за мљекару "Пађени" у Билећи тако да власници јуница након тељења имају загарантован откуп млијека - рекао је Пашалић новинарима.

Он је навео да је ријеч о врхунским квалитетним грлима, која су у одличној кондицији и која ће након двадесетједнодневног карантина, који истиче 21. септембра, бити упућене на крајња одредишта, а то је 13 општина у Херцеговини и на Романији.

Пашалић је подсјетио да је до сада успјешно реализовано неколико пројеката у Херцеговини и Романији због чега има доста заинтересованих пољопривредних произвођача за овај пројекат, који ће се сигурно наставити и наредне године.

Пашалић је подсјетио да је у току реализација пројекта и са мљекаром из Козарске Дубице "Млијеко продукт", гдје је у протеклих неколико мјесеци набављено 700 јуница тако што је мљекара учествовала са 1.200.000 КМ, а Влада Републике Српске са 1.000.000 КМ, те пољопривредни произвођачи са дијелом средстава.

- Нових 900 грла ће значајно унаприједити сектор мљекарства у Републици Српској, у којој је у овој години забиљежен благи пад производње млијека - рекао је Пашалић.

Пројектом је предвиђено да домаћинства добити по једну јуницу чија је појединачна цијена око 6.500 КМ рачунајући ветеринарски надзор и транспорт од карантина до пољопривредника.

Власник карантина за говеда Адем Пузић рекао је да је задатак карантина правилан пријем говеда, обезбјеђење хране, здравствени надзор грла и њихов утовар за транспорт до пољопривредника.

- Јунице су здраве и доброг изгледа - рекао је Пузић.

Власник фирме "ММБ ИМЛЕК КОП" из Шамца Чедомир Боројевић, рекао је да пројекат увоза јуница тече добро уз поштовање мјера карантина.

- Задовољство је учествовати са Министарством пољопривреде Републике Српске у реализацији пројеката увоза јуница које ће годишње дати више од Милион литара млијека за тржиште Републике Српске - рекао је Боројевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана