Пашалић: Имамо довољно пшенице

Срна
Foto: принтскрин

ПРИЈЕДОР - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да, према јутрошњим подацима, Српска тренутно располаже са 25.000 тона пшенице и око 300 тона брашна.

"Нема много брашна на залихама у млиновима јер се брзо дистрибуише у трговачке ланце, али имамо сасвим довољно пшенице", изјавио је Пашалић данас новинарима у Приједору.

Одговарајући на питање о најавама из Србије да ће стати извоз пшенице, Пашалић је рекао да Србија апсолутно рачуна да ће обезбиједити довољне количине и пшенице и брашна и за тржишта сусједних земаља, подсјећајући да Српска и БиХ набављају пшеницу и брашно из Мађарске, Србије и Хрватске и да ти уговори и даље постоје.

"У неком смислу има отежаног снабдијевања због логистике, али не постоји никаква опасност да ће бити проблем са доступношћу пшенице и брашна. Дефинитивно ће бити проблема са цијеном, али то је глобални проблем, евидентан у свим секторима привреде и друштва", навео је Пашалић.

Он је истакао да је добра вијест што је јесенас засијано више пшенице од просјека у Српској, односно око 43.000 хектара, гдје је просјечан принос пет до шест тона по хектару, а код неких произвођача и више.

Пашалић је навео да Република Српска може да произведе сасвим довољно пшенице за потребе својих становника, али да ту пшеницу користе и становници Федерације БиХ, јер у Федерацији нема великих житница као што су Семберија, Посавина, Лијевче поље.

"Ми нити желимо нити имамо механизам да задржавамо ту пшеницу на територији Републике Српске, тако да тај степен самодовољности, када говоримо о житима, апсолутно постоји када је ријеч о Републици Српској и дефинитивно не очекујемо некакве проблеме у том смислу", нагласио је Пашалић.

Према његовим ријечима, постоји потреба да се повећа производња јер постоје ресусри који нису довољно искориштени.

"Надам се, очекујем и прижељкујем да ће сва ова дешавања, која у први план истичу потребу обезбјеђења довољно хране, утицати на повећање буџета који морамо да обезбиједимо нашим пољопривредним произвођачима, јер у кризним ситуацијама видјели сте да је прво питање да ли има довољно брашна, хљеба, млијека", указао је Пашалић.

Он је додао да степен самодовољности Српска има и у другим секторима, као што су производња млијека, јабуке, малине, пилетине, затим око 70 одсто свињског меса.

"Нисмо ми далеко од тога да можемо да обезбиједимо само за своје становништво довољно хране, али ти производи иду и у други дио земље гдје има дупло више становника и, наравно, неки производи из Федерације долазе овдје и ми смо јединствена држава и јединствено тржиште и ту не треба ништа посебно мијењати", рекао је Пашалић.

Он је поручио да има простора за бољу иксориштеност капацитета, да се то управо и ради подстицајима за набавку механизације којима се пољопривредни произвођачи чине конкурентним да лакше и јефтиније обраде веће површине.

"Што се тиче минералних ђубрива, тренутно их има на стању, али стала је потражња јер су скупа и пољопривредни произвођачи се још не одлучују да их набављају. Ми тренутно не можемо да утичемо на цијену", додао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана