Пашалић: Будућност пољопривреде је у системима за наводњавање

СРНА
Пашалић: Будућност пољопривреде је у системима за наводњавање

БИЈЕЉИНА, 7. АВГУСТА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас у Црњелову код Бијељине да је будућност пољопривреде у системима за наводњавање и да ће Влада Српске наставити улагање у такве објекте.

Пашалић, који је у Црњелову обишао систем за наводњавање који је сада у пуном капацитету, рекао је да је ово село посјетио у неколико наврата у посљедње четири године када је становништву обећано да ће у четири године мандата ове Владе бити изграђен систем наводњавања за око 500 хектара годишње и да су успјели у томе.

"Дакле, око 2.000 хектара је урађено у посљедње четири године у Црњелову, Батковићу, и сада у Којчиновцу пуштамо полако у рад. И Влада Српске укупно је уложила 22 милиона КМ средстава, што из буџета, што из разних пројеката, а ту спадају и трошкови чишћења и санације канала стара Дашница, којим се допрема вода из Дрине на ово подручје", рекао је Пашалић.

Он је истакао да пољопривредни произвођачи имају потпуно бесплатно овај систем на кориштење.

Пашалић је навео да је у протеклих 20-так дана било проблема са дотоком из Дрине у Дашницу, што је брзо ријешено отварањем новог канала који је довео воду и систем за наводњавање ставио у функцији.

"Такве ствари се тешко могу предвидјети, ако вам кажем да у протеклих 70 година Дрина тренутно има најнижи водостај, довољно говори колико је стање са сушом актуелно, не само код нас, него је недостатак воде и регионални, глобални проблем", навео је Пашалић.

Он је истакао да систем за наводњавање на овом подручју сада отвара могућност ширења, односно да могу и додатне површине да се обухвате наводњавањем наредних година.

Пашалић је навео да је у Министарству већ окупљен стручни тим људи који се баве проблемом који изазива суша.

"Има штете, она није свугдје иста и сигурно ћемо наћи начина да помогнемо произвођачима. Идентификоваћемо регије гдје су највећи проблеми и помоћи ћемо пољопривредницима", рекао је Пашалић.

Он је подсјетио да су ове године издвојена значајна средства у пољопривреду.

"Поред 75 милиона из нашег буџета издвојен је још 31 милион из Компензационог фонда, и дошли на 106,5 милиона КМ. Никад нисмо имали такву подршку и нећемо на томе стати. Средства се пољопривредницима исплаћују редовно, нема кашњена и то је најважније", рекао је Пашалић и додао да је за наредну годину најављен и значајно већи буџет.

Пашалић је подсјетио да Влада са 50 одсто подржава осигурање усјева и да ова година показује да без система за наводњавање неће моћи да се бави производњом убудуће. "То први ко схвати направиће себи предиспозицију за будућу производњу", каже Пашалић.

Он је позвао пољопривреднике и да осигурају усјеве, јер је то начин да се људи који немају систем за наводњавање осигурају, истичући да се та мјера и даље скромно користи.

Пашалић је подсјетио да је систем за наводњавање пољопривредницима био на располагању и раније, те да су људи свјесни предности, а да је он сада у Црњелову у пуном капацитету.

Министар је апеловао на произвођаче и да рационално користе воду, и да се домаћински опходе према систему за наводњавање.

Пумпа у Доњем Црњелову потискује воду у систем који наводњава око 1.500 хектара у Црњелову.

Осим Пашалића, систем за наводњавање у Црњелову посјетили су и министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић, помоћник министра за пољопривреду у ресорном министарству Српске Зоран Малетић, те представници Хигре, фирме која је изградила овај систем за наводњавање, као и пољопривредници који своје површине снабдијевају водом из овог система.

Из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Срни је раније речено да су, у посљедњих 10 година, Влада Републике Српске и ресорно министарство путем Јединице за координацију пољопривредних пројеката, изградили више система за наводњавање, као мјеру ублажавање негативних посљедица суше на приносе у примарној пољопривредној производњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана