Пашалић: Брашна и пшенице има довољно, нема потребе за паником

Срна
Пашалић: Брашна и пшенице има довољно, нема потребе за паником

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и пољопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да Српска има довољно брашна и пшенице и да нема потребе за паником код становништва када је ријеч о могућој несташици хране.

- Брашна и пшенице има довољно. Дешавало се да због прекомјерне куповине у неким маркетима дође до краткотрајне несташице, али ми имамо довољно залиха и у млиновима и у трговачким ланцима. Нема проблема, нити назнака да би у скорије вријеме могло бити проблема - рекао је Пашалић.

Он је указао да извјесна бојазан постоји од јесени и сљедеће године уколико потраје криза у Украјини због чињенице да су та земља и Русија велики извозници пшенице.

- Може бити проблема у неком будућем периоду, али до ове жетве која је пред нама сигурно неће бити проблема у Републици Српској и БиХ - навео је Пашалић.

Пашалић је подсјетио да је аграрни буџет за ову годину 75 милиона КМ, а да је, осим тога, прије неколико дана издвојено додатних 10.000.000 КМ који ће бити распоређени и на произвођаче воћа, поврћа, товних свиња и још неке секторе.

"Настојаћемо да свима брзо помогнемо јер желимо да тих 10 милиона КМ што прије дође на рачуне пољопривредних произвођача како би што спремније могли ући у прољећну сјетву или садњу", нагласио је Пашалић.

Пашалић је истакао и да ће сви произвођачи који ове године посију кукуруз имати право на поврат 20 одсто од цијене врећице кукуруза, за шта је издвојено укупно 2,2 милиона КМ.

Ускоро набавка 1.200 јуница

Пашалић  је навео рекао је да ће у наредних неколико седмица бити завршени потребни правилници како би, у складу са договором са мљекарама, било набављено 1.200 јуница за шта ће бити издвојен милион КМ.

Пашалић је најавио да ће у петак, 11. марта, са "Млијекопродуктом" из Козарске Дубице бити потписан споразум, а одмах након објаве правилника ће се почети са набавком.

"Сличну активност имамо са мљекаром 'Пађени', и то ће сигурно бити велики подстрек за произвођаче млијека када занове своја стада", рекао је Пашалић након што је присуствовао редовној сједници Удружења произвођача млијека Републике Српске у Прњавору.

Он каже да је на састанку констатовано да има одређених проблема у свим секторима пољопривреде, па тако и мљекарству.

"То су проблеми проузроковани и поскупљењем горива и ђубрива, проблеми са допремањем неких репроматеријала, због чега сада морамо да тражимо начин да помогнемо мљекарима. До сада смо успјели обезбиједити редовну премију за произвођаче млијека, али то није довољно и требамо видјети на који још начин можемо помоћи", рекао је Пашалић.

Он је навео да је једна од тема била и повећање откупне цијене млијека због чега ће наредне седмице бити разговарано са мљекарама, трговцима и произвођачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана