Парови би да бирају, струка за јачање здравства Српске

Анита Јанковић Речевић
Парови би да бирају, струка за јачање здравства Српске

БАЊАЛУКА - Парови који се боре са стерилитетом, а иза којих су два неуспјела покушаја вантјелесне оплодње у Српској, ускоро би могли имати могућност да приликом трећег поступка сами одаберу клинику у иностранству у којој желе да обаве ту процедуру.

Наиме, Фонд здравственог осигурања РС паровима финансира три покушаја вантјелесне оплодње у бањалучкој здравственој установи “МедикоС”, с којом има уговор. Међутим, Нацртом закона о обавезном здравственом осигурању, који је сада у процедури стручне расправе, предложено је да након финансирања два неуспјела покушаја биомедицински потпомогнуте оплодње у Српској, Фонд може одобрити финансирање још једног покушаја у здравственој установи изван ње.

Домаћа удружења која окупљају породице са проблемом стерилитета двојако посматрају предложене новине. Док једни сматрају да ће могућност избора паровима повећати шансу за потомство, други наводе да би се на тај начин одлио новац из РС. Сличан став имају и стручњаци који сматрају да сва три поступка треба да остану у здравственом систему Српске.

Предсједница бањалучке “Роде” Дајана Кузмановић каже да се ово удружење интензивно залаже да паровима, без обзира на узрок стерилитета, буде омогућено да бар један поступак обаве у иностранству.

- Написали смо десетине молби бројним установа и надам се да ће предложено рјешење бити усвојено. Када су иза вас два неуспјела покушаја, природно је да желите ићи даље, вјерујући да ћете тамо негдје повећати шансу за родитељство - рекла је Кузмановићева.

Могућност избора поздравила је и предсједница зворничких “Беба 1” Николина Оро.

- Ако би то заживјело, био би то огроман помак за све који се боре са стерилитетом, а који није проблем искључиво појединца, већ заједнице, с обзиром на демографску слику Српске. На сва звона се прича о подстицању наталитета, а парови који силно желе дјецу принуђени су да се обрате на једну клинику. Не пружити им могућност избора је сулудо - прича Оро.

С друге стране, предсједница требињских “Беба” Сњежана Мисита каже да је за парове најважније да имају три бесплатна покушаја, а да могућност одласка у иностранство није од пресудног значаја.

- Уколико то буде усвојено, новац би се одлијевао из Српске, а много је боље да остаје овдје. Ни Србија ни друге земље у региону не финансирају паровима одлазак на процедуре изван својих граница - рекла је Мисита.

О предложеном нацрту Одбор за здравство, рад и социјалну политику у уторак је одржао стручну расправу, а о питању члана који се односи на могућност одласка у иностранство при трећем поступку начелница Клинике за гинекологију и акушерство у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС Весна Ећим Злојутро рекла је да би предложени члан требало ускладити са законима ЕУ и земаља региона.

- У УКЦ-у РС управо се формира центар за вјештачку оплодњу и сматрамо да се трећи покушај оплодње треба одобрити у некој другој установи Српске, а не изван Републике. Такође сматрам да трошкови рефундације за вантјелесну оплодњу изван РС не треба да прелазе износ који Фонд плаћа нашим установама - рекла је Ећим Злојутро.

И у здравственој установи “МедикоС” сматрају да би сва три поступка која су предвиђена обавезним здравственим осигурањем требало да остану унутар здравственог система Српске, као што је то случај у ФБиХ, земљама региона, па и у Европи. Додају да дуже од двије деценије у Српској подстичу развој репродуктивне медицине те да их је обрадовала вијест о скором отварању центра за вјештачку оплодњу у УКЦ-у.

- Репродуктивна медицина је важна за пацијенте у Српској и за нашу будућност. Важно је да та област буде на што је могуће вишем нивоу у РС, јер тако градимо бољи здравствени систем са већим бројем примијењених метода. Као установа са више од 20 година искуства у тој области, али и као научно-наставна база Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци и Универзитета у Новом Саду са задовољством ћемо све своје ресурсе ставити на располагање колегама из УКЦ-а - навели су у здравственој установи “МедикоС”. +

Цијена

Сњежана Мисита каже да је поступак вантјелесне оплодње у Српској најјефтинији те да би парови, уколико би се за трећу процедуру одлучили у иностранству, дио трошкова због тамошњих цијена морали сносити сами.

- Процедура у РС кошта 5.500 КМ, колико Фонд и финансира, док се у другим земљама та цијена креће од 10.000 до 20.000 КМ, тако да би парови који би се одлучили за иностранство добили тек дио потребних средства, што би практично значило два и по поступка по пару - истакла је Мисита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана