Паркинг у Требињу троструко скупљи него у Бањалуци

Милош Васиљевић
Паркинг у Требињу троструко скупљи него у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Док возачи у највећем граду Српске за сат времена паркинга у нултој и првој зони плаћају марку, грађани Требиња, али и они који се на путу до мора ту одморе и своје возило паркирају у самом центру, за исти временски период платиће три пута скупље.

Паркирање у првој зони на крајњем југу Српске током туристичке сезоне кошта три марке за сат времена, што је убједљиво највише у Српској, док је за цјелодневну паркинг карту у тој зони потребно издвојити 20 марака.

Бањалучанин Милан Марић, који се ове седмице вратио са Црногорског приморја, за “Глас Српске” каже да је још у чуду због скупоће паркинга у Требињу.

- Стали смо у центру да се одморимо и попијемо кафу под платанима. Остао сам у чуду кад сам видио да сат времена паркинга кошта троструко више него у Бањалуци, која је такође туристички центар - прича овај пензионер истичући да то можда није пуно страним туристима, али становницима Српске и те­ како јесте.

У највећем граду Српске сат у нултој и првој зони кошта марку, док је у другој зони пола марке, што је за већину грађана прихватљиво.

- Живим у насељу Обилићево и код зграде паркинг нам је бесплатан. Када идем у град, марка за сат времена паркирања у центру није много ако узмемо у обзир инфлацију и шта данас можемо купити за тај новац - каже Марић.

Директор требињског комуналног предузећа “Паркинг сервис” Марко Мискин потврдио је за “Глас Српске” да у Дучићевом граду више нема паркинг мјеста за пола марке и мјесечне карте за десет марака, јер то, како каже, није реално с обзиром на то да су те зоне близу самог центра града.

 - У току сезоне, односно од 15. маја до 15. септембра, карта у првој зони кошта три марке, а у другој зони марку и по. Ван сезоне започети сат биће двије марке, а у другој зони марку - рекао је Мискин.

Према његовим ријечима, били су принуђени да коригују цјеновник због модернизације паркинга, а до знатнијег поскупљења дошло је и када су у питању мјесечне карте за станаре.

- Код нас су биле минималне цијене мјесечних карата, у другој зони станарска карта коштала је десет марака, а то је скоро центар града. Након поскупљења они ће мјесечну карту плаћати 15 марака, што сматрамо да је прихватљиво - рекао је Мискин и додао да у најскупљој зони има само 250 паркинг мјеста.

Према његовим ријечима, поскупљење паркинга није утицало на задржавање туриста у граду сунца.

Он додаје да корекције цијена никако неће утицати на задржавање туриста на југу Српске.

- Повећане цијене карата нису растјерале туристе. Њима је, штавише, олакшано јер смо урадили модернизацију паркинга и увели два затворена паркинга гдје имају могућност картичног плаћања. Странци ту дођу и то им је велико олакшање - казао је Мискин.

Видео-надзор

Директор Туристичке организације Републике Српске Миодраг Лончаревић рекао је за “Глас Српске” да је туристима који долазе у Српску најважније да је паркинг обезбијеђен и да има видео-надзор.

- На којој год да смо дестинацији, сами бирамо у којој ћемо се зони паркирати, а што смо ближе центру, паркинг је скупљи. Из разговора са туристима видим да им је најважније да је њихово возило на сигурном - рекао је Лончаревић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана