Папрене цијене скратиле љетовање

Данијела Бајић
Папрене цијене скратиле љетовање

БАЊАЛУКА - Виши трошкови живота и папрене цијене љетовања ове године приморали су становнике Српске да мијењају старе навике и умјесто десетодневних аранжмана на мору, бирају оне краће или се махом одлучују да само за викенд скокну до најближе плаже на Јадрану.

У туристичким агенцијама широм Српске тврде да је интересовање за дводневно бјекство на јадранску обалу ове године велико и све је више оних који прибјегавају петодневним и седмодневним аранжманима у Грчкој, Турској и другим удаљенијим дестинацијама.

Директор туристичке агенције “Контики” из Бањалуке Ведран Јокић рекао је за “Глас” да је, генерално, путника из године у годину све више, али оно што је карактеристично за ово љето јесте то да је у паду број заинтересованих за “ол инклузив”.

- Клијенти сада, умјесто пакета од 11 и више дана у Грчкој, бирају да иду у Хрватску на четири-пет ноћи. Осим тога, пуно заинтересованих је било за љетовање у јуну и септембру, када је доста повољније. Сви гледају да прођу што јефтиније, а да се при томе не одрекну уживања - казао је Јокић.

Додао је да су, иако клијенти калкулишу, задовољни овом сезоном, а и летови су прилично попуњени.

Да су становници приморани да своје навике и жеље прилагођавају дубини џепа, свједоци су и у бањалучкој туристичкој агенцији “Смиљић”. Драгана Рачић из службе продаје ове агенције казала је да су практично продали сва викенд путовања до краја мјесеца.

- Не памтим када је било овако велико интересовање за викенд путовања у Хрватску као овог љета. Превоз и два ноћења у Макарској коштају око 180 КМ, што је доста повољно. Такође, доста клијената ове године бирало је седмодневне аранжмане на дестинацијама гдје се раније одлазило на дужи  одмор – казала је Рачићева.

Додала је да су ове године топ дестинације Игало и Будва, гдје превоз са смјештајем, уз доручак и вечеру за седам ноћи кошта 742 марке по особи.

Менаџер продаје у бијељинској туристичкој агенцији “Хепи травел” Драгана Савић казала је да ће грађани прије смањити број дана на мору, него одустати од путовања.

- Цијене су ове године прилично скочиле, али то није много помрсило планове нашим клијентима. Овог љета популарне су све дестинације из наше понуде, једино што су многи умјесто десет и више дана бирали седам - рекла је Савићева.

Додала је да понуда, примјера ради, за Грчку обухвата превоз и смјештај за седам ноћи уз могућност доплате за полупансион. 

Менаџер продаје у туристичкој агенцији “Вуковић”, пословница Козарска Дубица, Зорана Трубарац казала је да је интересовање за ближе и јефтиније дестинације на свега неколико дана овог љета изузетно велико.

- У понуди имамо путовања од два до девет ноћења, а у питању су Хрватска,  Грчка, Шпанија, Турска и Неум -истакла је Трубарчева. 

Јесења путовања

Туристичке организације широм Српске полако крећу са избацивањем и понуда за јесења путовања, која почињу од октобра. Ова путовања постала су, кажу у агенцијама, веома популарна међу становништвом у РС, а за једнодневне и дводневне излете или шопинг туре најчешће бирају Праг, Будимпешту, Венецију и Беч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана