Панел-дискусија у оквиру кампање „м:тела” за заштиту дјеце на интернету: Вјештачка интелигенција алат у рукама насилника

Данијела Бајић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Насиље над дјецом је тема о којој не смијемо престати говорити, а едукација и превенција су пут ка рјешавању овог проблема, првенствено јер се на интернету појавио нови облик злостављања, који се креира уз помоћ вјештачке интелигенције.

Поручено је то са панел-дискусије у оквиру кампање „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету”, која је у организацији компаније „м:тел” јуче одржана у Бањалуци. 

Тема о којој су панелисти разговарали била је „Насиље у реалном времену и виртуелном свијету - међусобни утицај”, а учесници су били стручњаци који се у свакодневном раду сусрећу са проблемом насиља. 

Јединствен став који је послат и са овог, шестог по реду, панела био је да је кључ безбједности едукација и то цијеле заједнице, а нарочито родитеља, наставног особља, али и медија који имају утицај на друштво у цјелини. 

Водитељ одјељења за комуникацију УНИЦЕФ-а у БиХ Нинета Поповић истакла је да насиље на интернету треба посматрати холистички.

- То није један изолован случај, него феномен, односно рефлексија која се дешава у стварном свијету. Када говоримо о дјеци, било да су жртве или чак починиоци насиља, сви они су у сваком случају жртва. Зато што насилно дијете долази из такве породице и друштва. Цијело друштво је, нажалост, изузетно толерантно према насиљу - рекла је Поповићева, истичући потребу укључивања свих актера у друштву у рјешавање овог проблема. 

Према ријечима психолога и савјетника на „плавом телефону” Маје Ковачевић, ова кампања је већ дала резултате, у смислу да је повећан број позива родитеља који примјећују промјене у понашању дјетета те се обраћају са питањима како им помоћи. 

- Психолози „Плавог телефона” савјетују како дјецу тако и родитеље о адекватном и неадекватном понашању те емпатији - навела је она.
Психолог у Центру за социјални рад Бањалука Марија Јаковљевић је нагласила да су дјеца природно радознала, а медији и друштвене мреже дају им могућност да та радозналост оде погрешним путем. 

- Институционална превенција је, нажалост, на ниском нивоу. Наставни програм и оспособљавање стручног кадра не одговара потребама данашњег времена. Насиље се може спријечити правилном комуникацијом, која се може научити - рекла је Јаковљевићева. 

До повећања насиља, али и веће могућности проналаска доказа, према ријечима инспектора у Јединици за високотехнолошки криминалитет у Министарству унутрашњих послова РС Дарка Вукића, довео је развој технологије.

- Колико год да причамо о превенцији, мало је. Проблем мора бити препознат и подијељен да би био ријешен - рекао је Вукић, наглашавајући потребу да све снаге буду усмјерене према превенцији.

„ПЛАВИ ТЕЛЕФОН” 

Дјеца и млади за помоћ и савјет могу да се обрате путем телефона 080 05 03 05 или да пишу путем чет савјетовања који се налази на сајту савјетодавне линије „Плави телефон”. 

Сви позиви према „Плавом телефону” су бесплатни захваљујући сарадњи са компанијом „м:тел” те анонимни и повјерљиви, а доступни су сваким радним даном од девет до 17 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана