Пајић: Појашњење примјене сета закона с циљем повећања плата

srna
Foto: arhiva

БАЊАЛУКА- Циљ данашњег савјетовања у Бањалуци је да објасни пореским обвезницима и књиговођама у Републици Српској начин обрачунавања и плаћања пореза и доприноса на плате након измјена закона које су на снази од 1. јануара, рекла је помоћник директора Пореске управе Српске Перса Пајић.

Пајићева наводи да су се у пракси појавила нова питања у вези са примјеном закона што ће бити објашњено пореским обвезницима, а са становишта Пореске управе првенствено у дијелу утицаја нових прописа из области радно-правних односа на пријављивање и плаћање пореза на доходак и доприноса.

"Измјене ових закона нису у обиму велике, али су реформске, јер је сада пријављивање и плаћање пореза и доприноса везан за период за који се плата исплаћује", рекла је Пајићева новинарима у Бањалуци гдје се одржава савјетовање о теми "Практична примјена Закона о порезу на доходак, Закона о доприносима, Закона о раду и подзаконских аката са аспекта измјена тих закона у децембру 2021. године с циљем повећања плата у Српској".

Рајко Кличковић из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске рекао је да представници органа и институција у Српској желе да помогну свима који примјењују законе да отклоне дилеме.

"Желимо да појаснимо како се практично примјењује сет закона које је Народна скупштина усвојила у децембру прошле године, а чији је основни циљ повећање плата", нагласио је он.

Кличковић је нагласио да су на скуп, који су организовали Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Министарство финансија, позвани представници синдиката, послодаваца, самосталних привредника, надлежних органа управе, локалне самоуправе и сви они на које се односи примјена ових закона. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана