Падобранци клуба “Skydive” скоковима досежу до адреналинских врхова

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Адреналин, изазов и осјећај слободе саставни су дио сваког скока, причају углас падобранци Ваздухопловног клуба “Skydive” који, иако је сезона при крају, и даље вриједно тренирају на спортском аеродрому у Залужанима.

Овај клуб, који једини у БиХ има и школу за падобранство, тандем скокове и панорамске летове, посјетила је екипа “Гласа Српске” и на лицу мјеста се увјерила да су ентузијазам и посвећеност предуслови да би се неко бавио овим адреналинским спортом.

Није једноставно одлучити се за скок с падобраном, али ако се одважите на тај корак, постаје страст која улази у крв, кажу чланови овог клуба.

Први међу једнакима је Немања Гаврић који до сада има 562 скока, од чега већ 98 ове године. Он за “Глас” каже да падобранство нуди оно што је незамисливо у било ком другом спорту. Поручује да је тај осјећај слободе и летења немогуће ријечима описати, једноставно се мора доживјети.

- Овај спорт је велико одрицање и изазов, али се исплати. Падобранци су најприближнији стварном осјећању лета - рекао је Гаврић.

Падобранством се бави већ седам година, а љубав се родила још док је био малољетан.

- Први лет иде се у непознато, није било страха колико је било несигурности шта нас чека. Међутим, осјетио сам велико одушевљење, а сваки идући скок је све љепши - рекао је Гаврић додавши да га радује што је све више младих заинтересовано за овај адреналински спорт.

Сезона на измаку је, како каже, била успјешна, што потврђују и добри резултати са такмичења. Наглашава да падобранство спаја људе и шири пријатељства, која су склапали наступима у земљама региона, али и далеке Русије, Турске и Аустрије.

- Такмичарска сезона је при крају, а још је ту обука, с тим да скакање није завршено јер траје цијелу годину, а временске прилике важан су сегмент. У ваздухопловном спорту вријеме је један од кључних фактора који утичу на саме наступе, али и тренинге - рекао је Гаврић наглашавајући да их је вријеме ове јесени максимално послужило.

Јуниор клуба “Skydive” Душан Петрушић каже за “Глас” да падобранство за њега представља слободу, али и љубав према лету. До сада има 268 скокова, а из дана у дан жели да напредује и да усавршава своје скокове.

- Ми тај први лет зовемо “ноћни скок” јер се не сјећаш ничега, али поново остане јак осјећај. На аеродрому сам сваки дан, једноставно, ово ми је у крви и уживам. Тренирао сам и неке друге спортове, али овдје сам се пронашао - рекао је Петрушић.

Градски стадион

Члан Ваздухопловног клуба “Skydive” Зоран Ковачевић био је један од четири падобранца који су се претходног викенда спустили на Градски стадион у Бањалуци, чиме је увеличано славље навијача Борца поводом 35 година од оснивања. Како каже за “Глас”, хук навијача осјетио је са 1.200 метара надморске висине.

- У каријери имамо по неколико таквих скокова, по ноћи, снијегу, на воду, али је овај био посебан. Када скочите у центар свога града, на Градски стадион, залазак сунца, а доље освијетљен стадион, осјећај је заиста непроцјењив - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана