Пад производње и продаје разних шумсих сортимената

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- У Републици Српској је у прошлој години произведено укупно 1.822.566 метара кубних разних шумских сортимената, што је за 8,2 одсто мање него у 2020. години, подаци су Републичког завода за статистику.

Најзаступљенији су у производњи били трупци, којих је произведено у маси од 578.906 метара кубних од четинарског и 325.615 метара кубних од лишћарског дрвета.

Произведено је и 579.233 метара кубних огревног дрвета од лишћара, 185.347 метара кубних четинарског дрвета погодног за целулозу и хемијску прераду.

У Српској је у прошлој години продато укупно 1.864.124 метара кубних разних шумских сортимената или мање за 3,9 одсто него у 2020. години.

На залихама је крајем прошле године регистрована маса већа од 160.000 метара кубних разних шумских сортимената.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да је до пада производње у шумарству у прошлој години у односу на 2020. дошло због слабих резултата остварених у новембру и децембру прошле године, те проблема које су имали кооперанти – извођачи радова у шумарству.

"Они су имали проблеме везане за механизацију, радну снагу и друге потешкоће који су имали утицаја на то да нису били у могућности да изврше уговорене обавезе према Шумама Српске. Сигурно би требало урадити доста активности у овој години како би се могло кренути са потпуним испуњавањем плана производње", навео је Шиник.

Он је нагласио да је такво нешто неопходно ради обезбјеђења континуитета снабдијевања дрвопрерађивача јер је потражња за производима дрвопрераде још висока, додајући да о високој потражи говори и податак да је продаја у шумарству имала мањи подбачај од производње.

"Да су остварени бољи резултати, то би се одразило и на још боље резултате у сектору дрвопрераде, гдје су остварени одређени позитивни проценти раста и то је урађено и њиховим набавкама са стране", додао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана