Пацијенти поручили да здравље није луксуз, већ право

Срна
Foto: Хабер

САРАЈЕВО- Пацијенти, корисници услуга Фонда солидарности Федерације БиХ /ФБиХ/ одржали су протесте испред зграде федералног Парламента у Сарајеву, како би указали на вишедеценијско кршење људских права, права на живот и лијечење.

Они су носили транспаренте са натписима "Здравље није луксуз, здравље је право", "Колико кошта живот", "Ви одлучујете о нашим животима", "Поштујте закон и обезбиједите средства за фонд", "Закон је исти за све".

Представници удружења у ФБиХ који окупљају пацијенте истакли су да у предвиђеном ребалансу буџета овог ентитета нема додатних средстава за Фонд солидарности, због чега пацијенти, међу којима су и они са тешким обољењима, чекају терапије.

На скупу је речено да је због недостатка цитостатика 209 пацијената са метастатским карциномом дојке на листама чекања, те да је проблем у томе што Влада ФБиХ не уплаћује новац који је законом дужна уплатити Заводу здравственог осигурања и реосигурања.

На мирном окупљању је наведено и да многи обољели од реуматских болести, мултипла склерозе, цистичне фиброзе, те дијализни пацијенти имају проблем са набавком лијекова.

Одбор за економску и финансијску политику Представничког дома Парламента ФБиХ усвојио закључак којим од Владе тражи да приликом ребаланса буџета за ову годину усвоји захтјев Завода здравственог осигурања и реосигурања, односно да обезбиједи додатних 40 милиона КМ чиме би се затвориле постојеће листе чекања.

Други закључак је да се приликом израде буџета за наредну годину и планирања средстава за потребе Фонда солидарности, односно Завода, руководи Законом о здравственом осигурању ФБиХ, односно да се обезбиједе средства како је то и законски прописано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана