Озваничен завршетак пројекта јачања капацитета за контролу муниције

Srna
Foto: Srna

САРАЈЕВО - Потписивањем Уговора између Мисије ОЕБС-а у БиХ и Министарства одбране у Савјету министара о донацији средстава данас је завршена реализација пројекта за побољшање услова складиштења оружја и муниције, система заштите од пожара и јачање капацитета Оружаних снага БиХ за контролу муниције.

Пројекат, који су од 1. јануара 2017. заједнички спроводили Мисија ОЕБС-а у БиХ и Министарство одбране уз подршку Еуфора у стручним техничким савјетима, значајно је допринио изградњи већег степена безбједности на складишним локацијама Оружаних снага, саопштено је из Министарства одбране.

Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић истакао је да се потписивањем Уговора о донацији средстава Министарству завршава успјешна реализација пројекта, али се сарадња наставља у области реализације војно-политичких обавеза, посебно у оквиру контроле малог оружја и лаког наоружања у посједу Оружаних снага БиХ.

"У овом пројекту смо, не само ојачали капацитете Оружаних снага БиХ, већ и обучили значајан број наших припадника да обављају најсложеније послове у овом процесу", истакао је Поџић.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек рекла је да су током петогодишњег пројекта, ОЕБС и државе донатори инвестирали два милиона евра како би се унаприједили капацитети Оружаних снага у БиХ за управљање и осигурање њихових залиха муниције и наоружања.

"Овако снажна подршка, од 16 земаља донатора Аустрије, БиХ, Чешке, Финске, Француске, Њемачке, Мађарске, Ирске, Италије, Лихтенштајна, Луксембурга, Холандије, Норвешке, Словачке, Швајцарске и Турске, илуструје наше непоколебљиво залагање за јачање контроле наоружања, те мира и стабилности у региону", истакла је Кавалекова.

Потписивању уговора у Сарајеву присуствовали су званичници Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, Мисије ОЕБС-а у БиХ, представници Парламентарне скупштине БиХ, НАТО штаба Сарајево, Еуфора и међународних партнера у БиХ – донатора пројекта. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана