Ово су неке од необичних интервенција с којима се сусрећу ватрогасци у Српској

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Иако је гашење пожара најчешћа интервенција ватрогасцима широм Републике Српске, није једина. Број 123 грађани Српске окрећу због различитих проблема у којима се нађу, па тако ватрогасци на терен излазе и због необичних или не тако честих ситуација.

Са необичним и нешто другачијим интервенцијама у свом раду сусрећу се и припадници Ватрогасне бригаде Бањалуке, а наводе неколико таквих.

"Једна од интервенција је била ситуација када је дијете заглавило прст кроз рупицу на сједишту на аутобуском стајалишту. По доласку на терен припадници Ватрогасне бригаде су од дјететове баке узели лабело, намазали прст и полако, без повреде, прст дјетета извукли ван", истакли су они за "Независне новине".

Такође, припадници бањалучке Ватрогасне бригаде наводе да је једна од интервенција била и спасавање јелена који је упао у шахт на Крчмарицама.

"Неријетко се дешава да припадници Ватрогасне бригаде по позиву интервенишу тако што скидају животиње са дрвећа и других објеката. Једна од интервенција коју издвајамо јесте случај дјетета које се провукло кроз шипке на огради и остало заглављено. Хидрауличним алатом смо развукли шипке и извукли дијете без повреда", кажу они.

Бањалучки ватрогасци интервенисали су и када је једном грађанину остала заглављена рука у механизму за склапање и расклапање кревета.

Такође, једном приликом су спасили и краву која је упала у провалију у насељу Паприковац.

Необичну ситуацију су имали и ватрогасци из Дервенте, а како је истакао Славен Пијетловић, старјешина овог тима, интервенисали су када је жена изашла на балкон, а дијете које је остало у стану успјело је да затвори балконска врата и није их могло отворити.

"Како је дијете имало само пет година и остало само у стану, жена се успаничила и позвала комшије. Комшије су убрзо позвале нашу ватрогасну јединицу и ми смо помоћу љестава дошли до жене на балкону која се налазила на другом спрату и лаганим покретима полуга без оштећења отворили балконска врата", прича Пијетловић.

Како наводи, ова ситуација је била сложена.

"Један ватрогасац спасилац покушавао је да кроз шалу са дјететом избјегне страх од ватрогасаца, док је други ватрогасац спасилац лаганим покретима отворио врата. На крају је све прошло у најбољем реду", каже он.

Апелује да сви треба да буду опрезни како се не би нашли у сличној ситуацији.

Несвакидашњу ситуацију недавно су имали и приједорски ватрогасци па су тако "спасавали" лопте са балкона.

Како су истакли, лопте су се налазиле на балкону дуже вријеме, а интервенцију су пратили бројни малишани.

"Величанствен дочек, одушевљење наших највећих обожавалаца и напето праћење акције 'спасавања' неколико лопти које су већ дуже вријеме на балкону", написали су приједорски ватрогасци на својој Фејсбук страници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана