Ово су највише плате у ФБиХ

ГС
Ово су највише плате у ФБиХ

САРАЈЕВО - Највиша плата у износу од 395.685 КМ исплаћена је у дјелатности производње.

Посљедице економске кризе, инфлације и свакодневних удара на животни стандард грађана изгледају тек као благи повјетарац за одређени број радника, чија мјесечна примања достижу вртоглаве износе.

Од Пореске управе ФБиХ затражили смо информацију о пет највиших плата исплаћених у 2024. години, а одговори које смо добили остављају без ријечи.

Јасни подаци

Према службеним евиденцијама Пореске управе Федерације БиХ, највиша плата у износу од 395.685 КМ исплаћена је у дјелатности производње. 

На основу података из мјесечног извјештаја о исплаћеним платама, оствареним користима и другим опорезивим приходима запосленика од несамосталне дјелатности, плаћеним доприносима и аконтацији пореза на доходак, на другом мјесту је упосленик ангажован у дјелатности трговине на велико са износом од 258.195 КМ.

Пореској управи БиХ пријављена је и исплата од 251.565 КМ службенику у области новчаног посредовања, а 200.350 КМ, односно по 142.763 КМ, зарадила су још двојица трговаца, запосленика у дјелатности трговине, односно трговине на велико.

Има бонус

- Видимо да и код нас постоје високе плате и накнаде менаџерима, којима се стимулише њихов рад. То изгледа несразмјерно у односу на нас, обични народ, али то је свјетски тренд који прате и наше компаније, како би задржале своје менаџере и на тај начин их стимулисале. Дефинитивно је позитивно што уредно исказују и плаћају пореске обавезе, каже професор Економског факултета из Мостара Никола Папац.

Минимална зарада 619 КМ

Истовремено, минималне зараде у ФБиХ износе 619 КМ, у РС 900 КМ, а просјечна исплаћена нето плата у мају на нивоу БиХ је 1.388 КМ. На износ просјечне плате, свакако, утичу и рекордне мјесечне исплате у појединим дјелатностима, пише Дневни аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана