Ово не смијете преносити у Хрватску, казна је 13.000 евра!

Вечерњи лист
Ово не смијете преносити у Хрватску, казна је 13.000 евра!

БАЊАЛУКА - Готово пред сваки празник и/или празник када људи путују у иностранство, поставља се питање шта се може, а шта не може легално пренијети преко границе, колико паклица цигарета може да буде у колима.

Има ту неких нелогичности, из неких земаља можете увести неограничене количине рибе, из других ни грам меса, нећете нигдје имати проблема са слаткишима, али хоћете са храном за бебе. Управо због свих ових правила, којих има толико да их понекад није лако запамтити ни самим цариницима, направљен је и попис шта смије а шта не сме да се унесе у Хрватску.

Прво, треба напоменути да се ова листа односи на увоз робе из земаља ван ЕУ, са изузетком Швајцарске, Исланда, Норвешке, Сан Марина, Андоре и Лихтенштајна. Дакле, за ове посљедње земље важе иста правила као да превозите робу унутар ЕУ и нема ограничења. За Фарска острва и Гренланд важе још нека посебна правила. Укратко, ако увозите робу из трећих земаља (нпр. БиХ, Србија, Црна Гора, Албанија итд.), ограничење за увоз робе не смије бити веће од 430 евра по особи у поморском и ваздушном саобраћају и 300 евра у свим осталим врстама транспорта, односно 150 евра за путнике млађе од 15 година, без обзира на превозно средство, пише Вечерњи лист.

Они који путују авионом могу да понесу 200 цигара, 100 цигарилоса, 50 цигара и 250 грама дувана за пушење. Људи који путују друмом или жељезницом могу да понесу 40 цигарета, 20 цигарилоса, 10 цигара и 50 грама дувана за пушење.

Алкохолна пића

Када је ријеч о алкохолним пићима, иста правила важе за путовање друмским, ваздушним и поморским превозом – свако сме да унесе 16 литара пива, 4 литре вина и 2 литре алкохолних пића која имају мање од 22% алкохола, односно један литар јачег алкохолног пића.

Уколико желите да платите акцизу, могуће је, под условом да имате више од 17 година, да унесете 800 цигарета, 400 цигарилоса, 200 цигара, килограм дувана, 10 литара жестоког пића, 90 литара вина, 110 литара пиво и 100 милилитара е-течности, а све то нећете моћи да унесете ни уз плаћање.

Месо, риба, сир, млијеко, јаја...

Цариници врше службене контроле производа животињског поријекла који су дио личног пртљага путника, тако да се месо и млијеко и месо и млечни производи уопште не смију уносити. Дозвољено је унијети 20 килограма свјеже, сушене, куване, усољене или димљене рибе, козица, ракова и дагњи ​​по особи. Када су у питању други производи животињског поријекла, као што су мед, јаја, производи од јаја дозвољено је уношење до 2 кг по особи. Можете унијети до 5 килограма свјежег воћа и поврћа, осим кромпира.

Остали производи

Путници из трећих земаља могу у Хрватску унијети до 2 килограма млијека за бебе у праху, хране за бебе и посебне хране која се користи из здравствених разлога и хране за кућне љубимце.

Без ограничења или у количини за личну употребу, сви путници могу у Хрватску унијети хљеб, колаче, кекс, вафле и наполитанке... Многи други производи као што су чоколаде и слаткиши са мање од 50 одсто прерађених млијечних производа и производа од јаја, додаци исхрани паковани за крајњег потрошача који садрже мање количине (укупно мање од 20 %) прерађених животињских производа могу се увозити без ограничења.

Лијекови

Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама неопходним за лијечење до мјесец дана (под условом да их одобре надлежни органи земље произвођача) и уз посједовање одговарајуће медицинске документације.

Ако се ипак одлучите да унесете више, знајте да вас може чекати казна до 13.300 евра. За кривично дјело непријављивање робе или непријављивање све робе или недостављање робе или недостављање све робе, из чл. 64. став 1. тачка 11. Закона о примјени царинског законодавства ЕУ прописана је новчана казна за физичко лице од 265 до 6.600 евра.

За уношење или покушај уношења робе на царинско подручје Уније на скривен начин или изношење или покушај изношења робе са царинског подручја Уније на скривен начин и за неподношење царинске декларације за робу или дио робе, ако се ради о комерцијалној роби или роби за коју су прописане забране или ограничења увоза или извоза, чл. 63. став 1. Закона о примјени царинског законодавства ЕУ прописана је новчана казна за физичко лице од 400 до 13.300 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана