Ово је најтоплији дан у историји!

ГС
Ово је најтоплији дан у историји!

Недjеља, 21. јул, била је најтоплији дан икада забиљежен, саопштено је из службе "Коперникус" ЕУ за климатске промјене, која прати такве глобалне временске обрасце од 1940. године.

Просјечна глобална температура ваздуха на површини у недјељу је достигла 17,09 степени Целзијусових - нешто више од претходног рекорда постављеног прошлог јула од 17,08 степени Целзијусових - пошто су топлотни таласи захватили велике дијелове САД, Европе и Русије.

Карло Буонтемпо, директор службе "Коперникус", рекао је да је могуће да би почетак ове седмице могао да помрачи рекорд од недјеље јер топлотни таласи не јењавају широм свијета.

Он је појаснио да је рекорд од 21. јула само незнатно виши од прошлогодишњег, али оно што је ванредно јесте колико је температура у посљедњих 13 мјесеци другачија у односу на претходне рекорде.

Прошле године, током четири дана заредом оборен је температурни рекорд и то од 3. до 6. јула, јер су климатске промјене, изазване сагоријевањем фосилних горива, изазвале екстремне врућине широм сјеверне хемисфере.

Сваки мјесец од јуна 2023. сада је рангиран као најтоплији на планети, у поређењу са одговарајућим мјесецом претходних година.

Неки научници сугеришу да би 2024. могла надмашити 2023. као најтоплију годину откако су почела да се врше мјерења, пошто су климатске промјене и природни временски феномен Ел Нињо - који је окончан у априлу - ове године довели до повећања температуре.

- Као посљедица повећања гасова са ефектом стаклене баште у атмосфери — сигурно ћемо видјети да се нови рекорди обарају у наредних неколико мјесеци и година, рекао је Буонтемпо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана