Ових десет ствари чека младе Србе на служењу војног рока

ГС
Ових десет ствари чека младе Србе на служењу војног рока

БЕОГРАД - Милош Вучевић, министар одбране Србије, најавио је да се покреће иницијатива да се укине одлука о суспензији обавезног служења војног рока. Другим ријечима, послије много, много времена, у Србију се, вјероватно, враћа обавезно служење војног рока.

За сада се размишља о четири мјесеца обавезног служења војске, и за то вријеме би будући регрути могли да науче разне ствари: како да користе оружје, како да учествују у раду и активностима јединице, да се специјализују за одређену врсту војних активности, итд.

Овим поводом, Телеграф свим будућим регрутима поклања списак од 10 ствари које чекају младе војнике на служењу војног рока.

1. Рад, ред и дисциплина

Можда звучи отрцано, али у војсци ћете научити да радите. Стварно да радите. Да будете одговорни сами према себи и према другима. Да намјештате кревет "под линију". Да чистите за собом, да будете уредни, свјеже обријани, пријатног, незапуштеног изгледа. Можда вама ово сад из ове перспективе изгледа као нешто "безвезе" и као "атак на слободу", али вјерујте, није тако. У Војсци ћете тек освојити своју слободу. Јер слобода није нечије право да ради шта год хоће, ма колико глупо то било, него је слобода обавеза човјека да поступа у складу са умом. Ако не вјерујете, прочитајте шта филозофи кажу о слободи.

2. Физичка спремност и здравље

Један круг од 400 метара сваког јутра, склекови, згибови, прелажење терена с препрекама, "гуштеров лет", војничке вјежбе, физички рад... Чули сте за оно "рад је створио човјека"? Е па јесте тако, рад на себи, свом тијелу, свом духу, својим навикама. Можда ће ово бити шок за већину, која је навикла да се развлачи у кревету до 11 прије подне, али нема успјеха без труда. И запамтите, ма колико проклињали час кад сте дошли у војску, у првих пар недјеља, на крају ћете бити задовољни учињеним. Војска је ваш најбољи лични тренер, фитнес гуру, нутрициониста... А све за џ. И још нешто, ако сте паметни, задржаћете навике из војске за цијели живот. И умјесто у 60, умрећете у 90. години.

3. Руковање оружјем

Хоће ли бити рата док смо живи? Надајмо се да неће, али видите и сами шта се дешава по свијету. Некад је била обавеза и дужност мушкарца да зна да користи оружје и да брани свој народ и границе своје државе, ако затреба. Исто је и данас, само што све мање мушкараца зна да користи оружје. Е овдје ћете научити како да га користите. Како да склопите и расклопите пушку, како да је одржавате, да је чувате од оштећења. Како да расклопите и монтирате шатор. Како да користите друго оружје, како да сачувате живу главу у случају оружаног сукоба. Војници највише од свих мрзе ратове, али ако неко нападне, треба знати како остати жив и како сачувати животе оних које волите.

4. Прибор за ситне поправке

Ово ће вјероватно да шокира и многе "мушкарчине" које од војске очекују само пушке, копање ровова и јутарњу гимнастику. У војсци вам дају један пакетић, а у њему све што мислите да нећете добити у војсци: иглу, конац, огледалце, чешаљ. Да, нема маме или бабе да вас зашије, овдје сте сами себи препуштени. И не, није "женска ствар" ушивање, него људска ствар. Шимпанзе не знају да се ушију, ми људи знамо. Зато они живе у жбуњу и на крошњама, а ми у кућама и становима. Огледалце и чешаљ да будете уредни, јер сваког јутра на смотри гледаће вам да ли сте свјеже обријани, да ли имате рупе на униформи, да ли сте крмељиви итд. Вјерујте, биће вам потребно у животу.

5. Другарства до гроба

Чули сте за ово, вјероватно. А жива је истина. Док "патите" на плус 40 заједно са оним поред вас, док он држи ашов, а ви лопату, док пијете пиво увече у кантини, послије смртно напорног дана, док премјештате балване са позиције А на позицију Б, међу вама се ствара пријатељство, али оно старо, исконско, које не постоји на ТикТоку, на X-у, на Стеаму, на Фацебооку. За младића поред себе бисте све урадили, и он за вас, можете му све рећи, и он вама, ту нема трунке зависти, интереса, интриге... Само чиста љубав, људска, другарска, права. А у свијету у којем живимо, има ли шта драгоцјеније од људи на које увек можете рачунати?

6. Патриотизам

Истрошена ријеч? Јесте, али само ако не размишљамо довољно о околностима под којима смо дошли на овај свијет, и околностима под којима је настала држава у којој живимо. Да не звучи као јефтина пропаганда, али много крви је проливено, много људи се жртвовало да бисмо ми данас могли да играмо Сонy Плаyстатион и путујемо сваког љета у на море. И да, генерално, не бисмо ни постојали, да неко (а ријеч је о милионима људи, наших рођака и предака) није пролио крв за нас. Е ово ћете да схватите у војсци, ако нисте досад. И схватићете да није ријеч ни о каквим "националистичким наклапањима", него о суровој реалности живота на планети Земљи.

7. Живот на отвореном и ментално здравље

Е да, овдје ћете се коначно надисати ваздуха. Нема кауча, нема кревета, нема ТВ, нема Нетфлиxа, нема љенчарења. Открићете да постоји и зелена боја, и плава боја, а не само нијансе сиве. Удисаћете пуним плућима, ходаћете, користићете своје тијело онако како га треба користити, и онако каквог га је еволуција направила да будемо доминантни као врста. Да су наши аскурђели лежали по цијели дан и блејали у мале екране, нико од нас не би постојао.

8. Дјевојке

Ово нисте очекивали? Да, дјевојке воле згодне младиће, ментално здраве младиће, младиће који умију да ушију дугме... Па воле и младиће који су патриоти (није то никаква срамота, вјерујте, ма шта чули од некога), воле и момке који знају шта је дисциплина, који су вриједни... Све чему вас војска буде научила, биће вам адут у будућем суочавању са припадницама љепшег пола. А знате да је то добра ствар.

9. Част

Заборављена ријеч, чији смисао ћете упознати у војсци, ако нисте досад. Част вам у једном моменту неће дозволити да неко други ради умјесто вас, част ће вам у једном приговорити кад видите да неко малтретира слабијег од себе, част ће вам бити да неког частите пивом у кантини, али и да вас неко части. Част ће вам бити да поздрављате заставу, да добијете на крају увјерење да сте научили нешто у војсци и постали боље човјек, част ће вам бити што сте служили војни рок. Не вјерујете? Видјећете.

10. Испраћај

Е и ово вас чека. Некад је то био много битан догађај. Окупи се родбина, пријатељи, дјевојке, друштво из школе... Како то изгледа? Као свадба, само нема младе. И репертоар музике је за нијансу другачији. Али лијепо је, лијеп један обичај који треба да се врати међу људе. Афирмација и прослава здравља једног младог мушкарца, потврда здравља друштва у којем живимо. Неко мисли да ово није тачно? Каква грешка, преноси Телеграф.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана