Ове седмице реализација програма упозоравања од опасности од мина

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Поводом 4. априла - Међународног дана борбе против мина, Центар за уклањање мина БиХ у сарадњи са министарствима образовања и науке Републике Српске и Федерације БиХ и надлежним Педагошким заводима, кроз часове одјељенске заједнице, ове седмице реализоваће час упозоравања на опасност од мина у свим основним школама у БиХ, намијењен ученицима шестог разреда.

Едукативни материјал који ће користити наставници за потребе овог часа је урађен према Приручнику за наставнике основних и средњих школа "Упозоравање на мине и друга убојита средства" и одобрен од стране федералног Министарства науке и образовања, као и кантоналних министарстава.

"Циљ нам је да у наредним годинама, наведеном едукацијом буду обухваћени и остали узрасти школске дјеце", наводи се у саопштењу Центра за уклањање мина БиХ.

Из овог центра напомињу да је у послијератном периоду од минско експлозивних средстава заосталих из рата страдало 1.770 особа, од којих 620 смртно, а од овог броја 252 је страдале дјеце.

С циљем подизања свијести о опасности од мина, Центар за уклањање мина у БиХ, у сарадњи са партнерским организацијама, спроводи програм Упозоравања на опасност од мина у БиХ.

Ове активности укључују едукацију, информисање путем медија или директни контакт са ризичним циљним групама.

Посебна пажња посвећена је едукацији дјеце кроз ваннаставне активности, али и кроз предавања у школама које се налазе у мински угроженим општинама/градовима.

Овакав вид едукације за дјецу је врло значајан, јер већина дјеце школске доби никада није видјела и не зна како изгледају мине, те ће на овај начин научити да су мине опасне, да се не смију дирати, док ће истовремено усвојити исправан начин реаговања у опасним ситуацијама.

Од почетка пандемије вирусом корона, директна едукација за дјецу је била доста отежана, тако да су и дјеца остала ускраћена за поруке које живот значе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана