Ове године радови на утопљавању пет јавних објеката

Srna
Foto: gs

БАЊАЛУКA- Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребрена Голић најавила је да би ове године требало да почну радови на енергетском утопљавању пет јавних објеката у Републици Српској.

Голићева је рекла Срни да је у току израда пројектне документације, те појаснила да је у питању прва група објеката чија је реконструкција планирана у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност у јавним зградама", за који је њемачка Влада додијелила Српској 10 милиона евра, у оквиру Развојне сарадње БиХ и Њемачке.

"Планирано је да из средстава гранта, у периоду реализације пројекта, буде реконструисано 20 до 30 објеката у области просвјете, то јесте школа и вртића", истакла је Голићева. Она је подсјетила да је прошле године потписан и посебан споразум у вези са пројектом "Енергетска ефикасност у јавним зградама" са њемачком "Ка-еф-ве" банком. "Сам пројекат се базира на унапређењу мјера енергетске ефикасности првенствено школских и предшколских јавних објеката, чиме би требало да се побољшају услови и комфор корисника изабраних јавних објеката", рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, провођење мјера енергетске ефикасности, као општедруштвени циљ, једно је од стратешких опредјељења Владе Републике Српске. Пројекат "Повећање улагања у јавне зграде са ниском стопом емисије угљеника у БиХ" који се финансира из грант средстава Зеленог климатског фонда /ГЦФ/ у износу 17,3 милиона долара, према ријечима Голићеве, један је од три изузетно важна пројекта у овој области. "Реализација овог пројекта ће довести до повећања нивоа улагања у енергетску обнову зграда јавне намјене, што ће омогућити БиХ да испуни циљ смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште из тог сектора", рекла је Голићева.

До сада је из ових средстава у Републици Српској финансиран дио радова вриједности око 592.000 КМ, који се односе на реконструкцији машинских инсталација на Основној школи "Десанка Максимовић" Рибник и Дом здравља Прњавор. Голићева је напоменула и да је прве кораке у реализацији повећања енергетске ефикасности Република Српска направила у оквиру Пројекта "Енергетска ефикасност у БиХ", а затим и у другој фази "Енергетска ефикасност у БиХ - додатно финансирање".

"Циљеви пројекта били су смањење потрошње енергије, смањење емисије угљен диоксида, подизање комфора у затвореним просторијама, број сертификованих зграда у складу са ЕУ регулативом, подизање нивоа свијести о енергетској ефикасности и други", рекла је Голићева. Прва фаза пројекта Свјетске банке за унапређење енергетске ефикасност у јавним објектима у износу од 12,8 милиона долара реализована је у периоду 2015 - 2019. године, а санирана су укупно 33 објекта, од којих осам у сектору здравства, 22 објекта у сектору просвјете и три остала.

"У току реализације Пројекта остварени су одлични резултати, што је потврђено испуњеним индикаторима, као што су дугорочне уштеде енергије и енергената, те дугорочно смањење емисије угљен диоксида, повећање задовољства крајњих корисника, број зграда које су сертификоване у складу са ЕУ регулативом, број општинских енергетских менаџера који су прошли обуку уз рад и друго", навела је Голићева.

Она је напоменула да је због добрих резултата пројекат настављен, те да је одобрено додатно финансирање од 11 милиона евра, што је 40 одсто укупног износа кредита за БиХ у износу 27.276.989 евра, као и да је планирана санација додатних 30-40 јавних објеката широм Српске. "У оквиру овог пројекта до сада је санирано укупно 27 јавних објеката у грађевинској сезони која ће се наставити са реконструкцијом додатних објеката у складу са расположивим средствима", рекла је Голићева

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана