Отворено писмо професора о акцији “Кластер“: Истрагу о лажним дипломама довести до краја

Милош Васиљевић
Отворено писмо професора о акцији “Кластер“: Истрагу о лажним дипломама довести до краја

БАЊАЛУКА - Вијести о куповини диплома, хапшењима челних људи приватних високошколских установа у Републици Српској и БиХ те другим бласфемичним појавама непримјереним за било који друштвени сегмент, а посебно за високо образовање, узнемирујуће су и обесхрабрујуће за читаву јавност у земљи, поготово за одговорне и часне представнике академске заједнице.

Наведено је то у отвореном писму академској заједници Републике Српске и БиХ и позиву на подршку акцији „Кластер“ које је потписало неколико професора универзитета у Бањалуци.

- Много тога о чему се у претходне двије деценије са пола гласа говорило, што се претпостављало или непоуздано знало, а односи се на неакадемско понашање на појединим високошколским установама, показало се, нажалост, као тачно, чак је надмашило најцрње слутње и најциничније коментаре. Увјерени смо да је започета истрага важна не само за високошколске институције у БиХ, већ и за читаво наше друштво – истакнуто је у писму.

Додато је да су одговорни припадници академске заједнице професионално и егзистенцијално заинтересовани да се започети посао надлежног Тужилаштва спроведе до краја, да се разоткрију све нечасне радње које подривају углед највишег нивоа образовања, а самим тим и нашег друштва.

-Ако је - а према досадашњим информацијама видимо да јесте - корупција захватила високо образовање, свједочећи о моралном потонућу читавог друштва, очекујемо да се у примјереном року открију и објелодане резултати започетих истрага, јер према ономе што смо од надлежних органа сазнали, разарајуће дјелују на темељне вриједности које високошколски ниво образовања успоставља и чува. Најопасније би било - и стога упозоравамо на ту могућу опасност - да се, из неких разлога, ова озбиљна афера заташка. И јавност и академска заједница остали би у увјерењу да постојеће деформације обесмишљавају образовни систем и да не постоји воља да се оне отклоне, а већ учињена огромна штета повећала би се до таквих размјера да би била доведена у питање самоопстојност читавог друштва – стоји у писму.

Такође, оцјењују потписници, већина припадника академске заједнице очекује цјеловиту, одговорну и професионалну истрагу и одговарајуће санкције за све оне који су учествовали у купопродајном процесу диплома те од започетих истражних процеса очекује одговоре на сљедећа питања:

-Како и на који начин су приватне високошколске установе, обухваћене истрагом, осниване и према којим критеријумима (ако је доведена у питање валидност тих критеријума према важећим законима и прописима  –  хитно их треба мијењати!)?

-Како ће бити санирана штета нанесена незнањем легализованим стеченим дипломама?

-Колико је професора са сумњивим докторатима запослено на факултетима обухваћеним истрагом?

-Колико су одговорни контролни органи за настало стање у сфери високог образовања?

-Увјерени да ће започета истрага обухватити сва ова питања и да ће допринијети темељном преиспитивању нашег система високог образовања, затим да ће међу високошколским установама успоставити неопходну вриједносну и статусну хијерархију, изражавамо подршку започетим истрагама надлежног Тужилаштва. Како је ова тема општедруштвеног значаја, академска заједница не би требало да има ниједну задршку у осуди негативних појава којима свједочимо. Због тога позивамо припаднике академске заједнице да подрже ову иницијативу, која је усмјерена ка будућем побољшању нашег високог образовања те добробити читавог друштва – наводи се у писму које су потписали професор др Бранко Блануша, професор др Дражен Брђанин, Бранко Докић, професор емеритус, професор  др Петар Кунић, професор др Душко Певуља и професор  др Ђорђе Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана