Отворена изложба "Светиње древног Новгорода - свјетлост што сија кроз вијекове"

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов отворили су данас у Културном центру Бански двор у Бањалуци изложбу "Светиње древног Новгорода - свјетлост што сија кроз вијекове".

Додик је истакао да наведена изложба још више духовно повезује Републику Српску са Русијом.

"Република Српска и Русија успјешно сарађују годинама. Драго ми је што мала Република Српска изазива пажњу моћне и велике Русије. Желимо да наша сарадња у свим областима буде још боља, јер руски и српски народ дијели заједничке вриједности", рекао је Додик на отварању изложбе.

Он је поновио да је Русија у БиХ показала да је објективна и да подржава Дејтонски мировни споразум и међународно право.

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов нагласио је да је изложба посвећена иконописним споменицима древног Новгорода и да су иконе насликане од половине 11. до краја 15. вијека.

"Новогород је један од најстаријих руских градова, а у средњем вијеку био је међу главним центрима Кијевске Русије", рекао је Калабухов и додао да ће отварање Конзулата Русије у Бањалуци и Руске куће допринијети интензивирању пријатељске сарадње Српске и Русије.

Он вјерује да ће квалитетна сарадња Русије и Републике Српске бити настављена.

Изложби су присуствовали Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, званице из јавног, друштвеног и културног живота Бањалуке и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана