Отворена изложба о непописаним жртвама Холокауста

Срна
Отворена изложба о непописаним жртвама Холокауста

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У изложбеној сали Спомен-подручја Доња Градина данас је отворена изложба о непописаним жртвама Холокауста у Независној Држави Хрватској (НДХ), аутора Милоша Дамјановића, која доноси биографске податке о 30 Јевреја који нису идентификовани нити пописани као жртве, а страдали су у Холокаусту.

Отварању изложбе, која је постављена у оквиру обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста, присуствовали су, између осталих, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, директор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић, начелник Козарске Дубице Раденко Рељић и предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац.

Виши кустос-историчар у Јавној установи Спомен-подручје Доња Градина Дејан Мотл рекао је новинарима да се данас дан сјећања на све жртве Холокауста у Другом сјетском рату.

-У Спомен подручју Доња Градина трудимо се да Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обиљежимо на различите начине, а ове године смо одлучили да то буде изложба „О неким непописаним жртвама Холокауста са простора НДХ“, нашег сарадника, доктора историјских наука Милоша Дамјановића - рекао је Мотл.

Он је навео да изложба садржи 30 биографија особа јеврејског поријекла које су настрадале у Холокаусту.

-Изложба говори о томе колико је тешко да се утврди мјесто и вријеме у којима су поједине жртве настрадале - рекао је Мотл.

У видео укључењу, Дамјановић је истакао да је Спомен-подручје Доња Градина установа од националног значаја која на најбољи могући начин остварује своју мисију.

-Изложба говори о лицима која до сада нису идентификована нити пописана као жртве Холокауста и то је скроман прилог и допринос идентификовању свих невино настрадалих жртава Холокауста и геноцида Другог свјетског рата - рекао је Дамјановић.

Изразио је очекивање да ће изложба бити својеврстан подстрек данашњим генерацијама српског народа и будућим генерацијама да утичу на продубљивање процеса истраживања жртва.

Изложба се састоји од 18 паноа на којима су истакнути визуелно-текстуални биографски садржаји о укупно 30 Јевреја које су рођени и живјели на простору НДХ, а за које постоје индиције да су настрадали у Холокаусту, иако нису регистроване ни међу жртвама, ни међу преживјелима.

-За већину, 25 особа, се поуздано установило да су у животу дочекале оснивање НДХ и то на њеном тлу, те да их је та власт регистровала. Међу овим лицима има особа оба пола различитог животног доба, исто тако и Ашкеназа и Сефарда - навео је Дамјановић.

Рецезент изложбе је музејски савјетник Тања Тулековић, а Јавна установа Спомен-подручје "Доња Градина" обезбиједила је финансијску, организациону, логистичку и стручну помоћ за реализацију изложбе.

Изложба "О неким непописаним жртвама Холокауста са простора НДХ" биће отворена до краја фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана