Отворена изложба о непописаним жртвама Холокауста са простора НДХ

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - У Јеврејском културном центру “Арие Ливне” у Бањалуци вечерас је отворена изложба “О неким непописаним жртвама Холокауста са простора Независне Државе Хрватске (НДХ)” аутора Милоша Дамјановића, сарадника Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина.

Дамјановић је у изјави новинарима рекао да се изложба састоји од 18 паноа на којима су истакнути визуелно-текстуални биографски садржаји о 30 Јевреја који су рођени или су живјели на простору НДХ, а за које постоје индиције да су настрадали у Холокаусту, иако нису регистровани међу жртвама и преживјелима.

“Изложба има додирне везе са Холокаустом на овим просторима, односно на простору некадашње НДХ. Ријеч је о неким за сада још увек нерегистрованим, непописаним лицима јеврејског рода са ових простора који су рођени на простору НДХ и дочекали избијање Другог светског рата на истом простору, а којих нема евидентираних међу настрадалима, али такође и међу преживелима”, рекао је Дамјановић.

Он додаје да постоје показатељи који могу да овакве жртве класификују додатним истраживањем и установљавањем њиховог сигурног епилога животног, односно сигурне животне судбине у једну или другу категорију.

“Изложба има велики значај с обзиром на то да попис жртава рата на простору Југославије никада није ваљано одрађен, односно није у потпуности никад завршен. Ту је било доста пропуста, што намерних, што случајних и оваква изложба можда на најбољи начин сведочи и доказује потребу да се настави са истраживањем и да се самим тим ода и дужна пажња свим жртвама рата и да се стави тачка или зачепе уста свим оним негаторима Холокауста или свима онима који имају тенденцију да минимализују жртве са ових простора”, каже Дамјановић.

Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић рекла је у изјави новинарима да је изложба синтеза дугогодишњег и исцрпног рада аутора на ову тему, којој је претходио текст са истим називом објављен у осмом броју часописа “Топола”.

Тулековићева је истакла да је значајно да се овом изложбом доказује да нису пописане све жртве Холокауста и усташког злочина и геноцида.

“Нама предстоји јако велики труд, рад и посао и није касно да ми све те жртве попишемо и да им вратимо лице, а управо је ова изложба један од начина којим ми документујемо да то можемо, данас, скоро 80 година након пробоја из злогласног концентрационог логора Јасеновац”, истакла је Тулековићева.

Изложбу прати каталог чији је издавач Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина у којем је наведена фактографија, биографски подаци о 30 Јевреја настањених на тлу НДХ чија је животна судбина непозната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана