Отворена изложба “Чудесна моћ биља у народној медицини”

Срна
Отворена изложба “Чудесна моћ биља у народној медицини”

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић отворила је вечерас у Бањалуци изложбу “Чудесна моћ биља у народној медицини” и позвала ученике и наставнике да дођу на едукативни час у Музеј Републике Српске.

Стојичићева је, обраћајући се присутнима у Музеју Републике Српске, истакла да је Министарство подржало изложбу коаутора Данијеле Ђукановић и Наташе Ковачевић, нагласивши да ће и у наредном периоду бити издвојена средства за овакве активности.

“Колико смо спремни да се бринемо о природи, толико ће нам природа и вратити. Позивам све ученике и наставнике који желе и могу да дођу у Музеј на едукативни час и обиђу изложбу”, истакла је Стојичић.

Она је подсјетила и на намјере Хрватске да у непосредној близини Новог Града изгради складиште за нуклеарни отпад и додала да би то био највећи ударац за становништво и природу тог краја.

Један од аутора изложбе Данијела Ђукановић, музејски савјетник етнолог, нагласила је да поставка представља трогодишњи рад у којем су вриједно радили представници факултета јавних универзитета, студенти, професори, запослени у националним парковима и бројни други сарадници, а све подржало Министарство просвјете и Музеј Републике Српске.

“Имамо прилику да представимо материјално и нематеријално, природно и културно насљеђе Републике Српске”, истакла је Ђукановићева.

Коаутор Наташа Ковачевић, виши кустос биолог, нагласила је да су биљке одиграле важну улогу у животу човјека, првенствено јер су служиле као храна и лијек.

“Жељели смо да прикажемо које су то љековите биљке на нашем подручју које се користе у народној медицини”, истакла је Ковачевић.

Директор Музеја Републике Српске Давор Стрика истакао је да је изложба отворена наредних шест мјесеци и да је другачија у односу на претходне, иновативна, односно да је мултимедијалног и интерактивног карактера, те је представљена са научно-стручног и едукативног аспекта.

“Поносни смо што је Музеј показао да може да промишља на иновативан начин и буде спој традиционалног и модерног представљајући посјетиоцима Републику Српску и љековите биљке од Новог Града до Требиња. Покушавамо на овај начин најмлађој популацији да приближимо Музеј Републике Српске, историју, културу и традицију Српске”, рекао је Стрика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана