Отворен пројект ,,Мала школа физике''

Г.С.
Отворен пројект ,,Мала школа физике''

БАЊАЛУКА - У амфитеатру Природно – математичког факултета у Бањалуци у петак је званичнио отворен пројекат ",,Мала школа физике''

Програм отварања пројекта припремили су представници Удружења грађана "БОЗОН" у сарадњи са наставним особљем Студијског програма Физика, који је уједно и партнер на пројекту. Пројекат је подржан од стране Републичког педагошког завода и суфинансиран од стране Града Бањалука.

Пројекат је отворила координаторица пројекта проф. др Драгана Маливук Гак поздравним говором, те и истакла мотиве и потребе за реализацију пројекта  реферирајући се на резултате PIAS тестова из 2018. године. Иначе, резултати међународних PISA тестова из 2018. године указали су на проблем научне писмености ученика из Босне и Херцеговине, али дали и задатак за рад на унапријеђењу концептуалног учења и примјени стечених знања. Носиоци пројектних активности од новембра мјесеца ове године радиће на усавршавању преко 200 ученика седмих, осмих и деветих разреда који похађају основне школе са територије Града Бања Лука, а који су путем пријава исказали жељу за учешће у обукама чија припрема се одвија од јула мјесеца ове године.

Поред координаторице пројекта обратиле су се: Лана Матић испред Градске управе, проф. физике и предсједница удружења ,,БОЗОН'' Андреана Ковачевић Ћурић и испред Природно - математичког факултета и Студијског програма Физика проф. др Сњежана Дупљанин.

Након уводног дијела програма услиједила су и пригодна предавања. Предавање ,,Пут до Нобелове награде за физику у 2023. години" је одржао магистар физике и асистент Природно-математичког факултета Бојан Ковачевић. Публика је имала могућност да се упозна са ликом и дјелом овогодишњих добитника Нобелове награде за физику која се додјељује још од 1901. године, те и алатима које су добитници ове награде Pierre Agostin, Ferenc Krausz и Anne L’Hullier подарили човјечанству за истраживање динамике електрона у материји производњом најкраћих до сада пулсева свјетлости чија дужина трајања одговара атосекундној временској скали.

Такође током предавања било је ријечи и о хронологији развоја ласерске технике од конструкције првог ласера 1960. године, те и о механизмима којима се од микросекундних пулсева свјетлости доспјело до генерације атосекундних пулсева. Једним дијелом предавања промовисане су и жене у науци, те је и указано да се у посљедњих 5 година жене све чешће награђују овом престижном наградом за дугогодишњи научно-истараживачки рад. Посљедњи дио предавања био је посвећен могућностима примјене атонауке у електроници, медицинској дијагностици, контроли хемијских реакција…

Предавање ,,Испитивање материјала и њихова примјена код чистих извора енергије'' припремила и одржала је мастер физичарка и асистент на Машинском факултету Дијана Ђукић. Њено предавање је било о присуству водоника у различитим металима и како тај водоник игра кључну улогу у развоју еколошки прихватљивих извора енергије. Указала је на чињеницу да истраживања показују да метално окружење у великој мјери утиче на производња енергије у овим системима те да напредне експерименталне технике за испитивање материјала помажу код одабира најпогоднијег метала за коришћење у ове сврхе. Задњи дио предавања је био везан за сврху истраживања а то је да захваљујући развоју нових материјала утичемо на смањење употребе фосилних горива што је велики допринос заштити животне средине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана