Отворен међународни симпозијум љекара у Добоју

Срна
Отворен међународни симпозијум љекара у Добоју

ДОБОЈ - У Добоју је отворен тродневени симпозијум доктора медицине са међународним учешћем о теми „Промоција знања - превенција болести“, на којем учествује око 180 здравствених радника из земаља региона и Европе.

Владимир Марковић, директор Дома здравља Добој који је организатор симпозијума, истакао је да на скупу учествују здравствени радници из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Хрватске, Велике Британије, Шпаније, Малте, Турске, Грчке, Украјине и Пољске.

Марковић је навео да ће током трајања симпозијума бити представљено више стручних радова и радионица.

Специјалиста породичне медицине добојског Дома здравља Марина Јотић Ивановић рекла је да се на другом по реду симпозијуму обрађују теме попут здравље здравствених радника, мултидицсиплинарни приступ пацијенту, ковид 19, нове информационе технологије и хроничне незаразне болести.

Ивановићева је истакла да је симпозијум мјесто размјене искуства и знања како би пацијентима обезбиједили бољу услугу.

На симпозијуму учествује и љекар породичне медицине из Велике Британије Шарлот Морис, која је боравак у Добоју искористила да се упозна о раду локалног Дома здравља.

Морисова је, упоређујући здравствене системе своје земље и Републике Српске, навела да током обављања своје праксе нема доступну лабораторију, рендген и ултразвук апарате, али да је однос пацијент-љекар сличан.

Љекар у Дому здравља Добој Загорка Павловић Благојевић указала је на глобални проблем вирусних обољења и злоупотребе, те прекомјерне употребе антибиотика у тим случајевима гдје немају здравствени ефекат јер се антибиотици примјењују у лијечењу бактеријских обољења.

Градоначелник Борис Јеринић поздравио је организовање симпозијума чији је циљ подизање нивоа знања здравствених радника и најавио да ће Градска управа и даље подржавати овакве скупове.

Симпозијум се до недјеље, 11. септембра, одржава у хотелу „Парк“ у Добоју.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана