Отворен међународни сајам технике, представила се и Република Српска

Срна
Отворен међународни сајам технике, представила се и Република Српска

БЕОГРАД - У Београду је данас отворен 65. Међународни сајам технике и технолошких достигнућа - престижна манифестације која је окупила готово 500 директних и индиректних излагача, од којих око 200 страних, из тридесетак земаља са четири континента, међу којима и из Републике Српске.

Ову манифестацију под слоганом "Рестарт", која ће трајати до петка, 19. маја, отворила је министар науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић у присуству министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељка Будимира и шефа Представништва Српске у Србији Млађена Цицовића. Беговићева је на отварању истакла да брз развој науке и технологије преко ноћи мијењају свијет и утичу на животе људи.

Она је навела да се десио велики рестарт у различитим дијеловима живота јер технологија не утиче само на садашњост већ се мора размишљати и како утиче на будућност и природу.

"Технолигију на можемо да зауставимо, ни науку ни развој, морамо да разумијемо да је то снага и моћ која гура свет напред, велики покретач и природе и науке и друшта и да је њен развој битан за решавање изазова", истакла је Беговићева. Министарка је послије отварања са Будимиром обишла штандове излагача на сајму. Будимир и Цицовић ће, након свечаног отварања, посјетити штанд Привредне коморе Републике Српске у хали један - хала "Арена", те присуствовати отварању изложбене поставке "Играј за човјечанство!

Наука за све" на Београдском сајму, хала два Б. Привредници из Републике Српске наступају у организацији Привредне коморе Српске, а представиће се компаније "Антена нет" из Теслића, "Шљивић електроника" из Брода, "Медитеран инокс" из Челинца и "Божић пластика" из Петрова.

Представништво Републике Српске у Србији, као и претходних година, пружа подршку Привредној комори Српске у организовању наступа привредника из Републике Српске на Сајму технике и техничких достигнућа. Србија ће имати свој наступ у оквиру овог сајма са иновативном поставком "Играј за човјечанство! Наука за све", као и низом панела који ће покрити многе актуелне теме из области науке, иновација и технологије у Србији.

Отварању изложбене поставке Србије "Играј за човјечанство! Наука за све" најављено је присуство министарке науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелене Беговић, министра информисања и телекомуникација Михаила Јовановића и добитника Нобелове награде за хемију израелског научника Данијела Шехтмана. Сајам је посвећен најновијим достигнућима у области технике, науке и иновација, а посјетиоци ће имати јединствену прилику да истраже најновије технолошке трендове и упознају се о најиновативнијим рјешењима из различитих индустрија, али и успоставе нове пословне контакте.

Међународни сајам технике и техничких достигнућа је међу најзначајнијим привредним и технолошким догађајима у Србији и југоисточној Европи, те има изузетан утицај на будући развој индустрије у земљи и региону. Акценат Сајма је на иновацијама и новим технологијама, на фабрикама будућности и индустријској аутоматизацији, електроенергетици и енергетској инфраструктури.

Сајам технике у највећој могућој мјери представља производе и технолошка достигнућа у глобално-трендовским областима као што су аутоматизација и роботика, вјештачка интелигенција и машинско учење, интернет ствари /ИоТ/, 5Г мреже, блокчејн технологија, проширена и виртуелна стварност, нанотехнологија, чисте енергије, те квантни рачунари и дронови.

Представљају се и бројне области у оквиру телекомуникација, информационих технологија, медицинских уређаја, енергетике, транспорта, грађевинарства и других области. Сајам ће форсирати најновија достигнућа у технологији и иновацијама, посебно у области индустрија "4.0" и "5.0", заснованим на иновативним индустријским технологијама које представљају револуцију у интераговању са дигиталним свијетом.

Радно вријеме Сајма технике је од 10.00 до 18.00 часова. Појединачна улазница кошта 500 динара /4,30 евра/, групна 300 динара /2,6 евра/, а улазница за посјетиоце регистроване преко "би-ту-би" /Б2Б/ портала - 350 динара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана