Отворен међународни књижевни клуб “Дјеце сунца”

Срна
Отворен међународни књижевни клуб “Дјеце сунца”

БАНЈАЛУКА - У Културном центру Бански двор у Бањалуци вечерас је свечано за лица са Дауновим синдромом за чијег предсједника је изабран Владо Ђајић.

Ђајић, који је и амбасадор лица са Дауновим синдромом, рекао је новинарима да се на овај начин проширује спектар активности лица са Дауновим синдромом која су га задужила.

“Ријетка су лица којима сам ја дужник и која су ми нешто дала и они су управо ти”, истакао је Ђајић, који је и генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске.

Он каже да од када је амбасадор лица са Дауновим синдромом и од када се са њима дружи сасвим другачије гледа на живот и ужива у животу онаквом какав јесте, те предлаже и другима да се тако понашају.

Ђајић је најавио промоцију књиге “Ђеце сунца” која је предвиђена за 21. август на Јахорини.

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић рекао је новинарима да ће овај догађај промијенити будућност лица са Дауновим синдромом, односно породица које имају лица са сметњама у развоју.

Он је истакао да ће ово допринијети да људи схвате да је лице са Дауновим синдромом прије свега човјек.

Јелић је рекао да су лица са Дауновим синдромом, захваљујући помоћи и подршци Владе Ђајића, постала друштвено видљива и корисна у Републици Српској.

Лица са Дауновим синдромом представила су се вечерас са својом химном коју је написала књижевница из Прага Јелена Ћирић, вокалним нумерама и драмским вињетама.

Гост вечери била је Ћирићева, која је члан иницијативног одбора за формирање овог међународног књижевног клуба, а идеја за формирање клуба настала је у Прагу током боравка лица са Дауновим синдромом из Даун синдром центра Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана