Отворен 17. сајам меда "Здравомед"

Срна
Foto: Срна

ГРАДИШКА - У Градишци данас је отворен тродневни 17. Сајам меда "Здравомед", који уз подршку Градске управе Градишка, организују Туристичка организација и градишка удружења пчелара "Аморфа" и "Пчеле и биље", а окупио је 15 излагача меда, пчелињих и других здравих природних производа.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић истакла је да је "Здравомед" традиционална манифестација на којој своје пчелиње и друге производе излажу пчелари са подручја Градишке и других локалних заједница. Илићева је навела да 180 градишких пчелара, окупљених у два пчеларска удружења, произведу око 30 одсто укупне количине меда у Републици Српској.

"Градска управа за субвенције пчеларима који имају мање од 50 кошница годишње из буџета издваја 13.000 КМ, а помаже и рад два пчеларска удружења", додала је Илићева. Пчелар из Градишке Саша Томић рекао је да је ова година за пчеларе у Градишци и околини била веома лоша, на шта је највише утицало хладно вријеме и кише током првих прољећних пчелињих паша.

"Касније је у љетном периоду било шумског меда, што је дијелом поправило сезону. Мед је поскупио и креће се од 20 до 25 КМ по килограму, али је цијена у Градишци и даље око 18 КМ. На нашем тржишту никада није ни било довољно домаћег квалитетног меда, а сада поготово. Због тога и имамо доста патвореног меда, којег у великим количинама можемо наћи у тржним центрима и на пијацама", истакао је Томић.

Пчелар из Петрова, села Карановац на планини Озрен, Небојша Андрић каже да се пчеларством бави 43 година и да је ове година имао најмање изврцаног меда по кошници, свега до пет килограма. Андрић каже да нема проблем са пласманом и да мање количине меда посљедње три година покушава да надомјести производњом препарата на бази меда, других пчелињих производа и љековитог биља.

"Имамо имуномед за плућа, јетру, масноћу и холестерол, разне тинктуре на биљној бази за желудац, смирење, те друге љековите препарате", навео је Андрић. Директор Туристичке организације града Градишка Валентина Перић навела је да је "Здравомед", који ће бити отворен до суботе 30. октобра, окупио 15 излагача меда, пчелињих и других здравих природних производа, који се могу купити и у "Кући Лијевча и Поткозарја". Сајам се одржава на платоу Културног центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана