Отровнице све агресивније, ево шта да урадите у случају блиског сусрета

ГС
Отровнице све агресивније, ево шта да урадите у случају блиског сусрета

Једна од најотровнијих змија на нашим просторима наводно је виђена у Панчеву.

Фотографија поскока објављена је на друштвеним мрежама, а слика отровнице узнемирила је Панчевце.

Друга врста змије, белоушка дугачка метар, виђена је у Паси Пољани, насељу у Нишу

Иако се Срби питају откуд змије усред фебруара, ова појава ни најмање не изненађује Владицу Станковића, оснивача Првог удружења за заштиту гмизаваца “Поскок” и најпознатијег хватача змија у Србији, који годинама ради на едукацији становништва када су ови гмизавци у питању.

Владица за “Блиц” каже да је и сам претходних дана од више људи из Владичиног Хана и околине чуо да су видели поскоке, а да томе “кумују” високе температуре.

– Зиме практично да више нема. Змије на ниским температурама не би преживјеле, зато се и током хладних дана крију у шахтама, подрумима… па излазе када отопли. Ипак, овако топао фебруар извео је мужјаке раније из такозване бурмације, што је нека врста зимског сна за гмизавце.

Како додаје, овакво понашање змија до прије свега три године било је неуобичајено.

– У последње двије године, то је постало нормално. Раније су змије излазиле крајем марта, априла, али је важно рећи да нема места паници – каже Владица.

Коментаришући поскока у Панчеву, Станковић скептично наводи да сумња да се поскок појавио у Панчеву, јер није његов терен, његово станиште.

– Није немогуће, али се то баш ретко дешава. Када дође до тога, то је углавном транспортом дрва, или се поскок увуче у точак возила – истиче он.

Не паничити, истиснути отров

Владица Станковић каже да људи, чак иако их уједе отровница, морају да остану присебни.

– Јако је важно да човјек не буде паничар, и да на вријеме одреагује. Отровнице углавном уједају екстремитете, дакле руке и ноге, па најприје одатле треба истиснути отров и то само у случају уколико сте превише удаљени од неке здравствене установе. Уколико сте близу, немојте ништа предузимати, него се одмах упутите љекару. И никако немојте узимати алкохол или стављати на мјесто уједа – савјетује он..

Препоручује и да, уколико одлазите у крајеве гдје је већа вјероватноћа срести отровницу, са собом понесете лијек попут пресинга, јер због змијиног отрова може доћи до анафилактичког шока.

– Тада је најбоље узети лијек, да не дође до гушења. Ипак, до тога не долази код здравих људи, већ најчешће код срчаних болесника и оних који иначе имају неке алергије – каже Станковић.

Шарке на планинама, поскоци на југу Србије

На територији Србије постоје три врсте отровних змија, а то су: поскоци, шарке и шарган

Отровнице са којима се грађани најчешће сусрећу у Србији су поскоци и шарке, а како наш саговорник објашњава, њих углавном у Војводини, Београду и околини – нема.

– Што се Војводине тиче, поскоци се могу наћи једино на Фрушкој гори, али је и то ријетко. Њих има у Неготинској крајини, Зајечару, Јагодини, и даље на југу Србије – Лесковцу, Врању, Нишу. Шарке бораве углавном на 600 метара надморске висине, а њих људи често мјешају са другом врстом змија – смукуљом. Иако личе, смукуља није отровна и потпуно је безопасна – истиче Владица.

Додаје да је највећи проблем страх и незнање, те препоручује људима да се боље информишу како не би имали иначе веома честу реакцију – потпуну парализу када се нађу “очи у очи” са гмизавцима који су иначе веома важни за наш екосистем.

Подсјетимо, почетком јануара, у селу Беле Воде мештани су снимили дугачку змију на путу, а сличан призор затекао је и људе на Златибору.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана