Отровна биљка слична медвјеђем луку односи животе и у БиХ

Агенције
Отровна биљка слична медвјеђем луку односи животе и у БиХ

Зеница - Јања Бандић из Горњег Вакуфа-Ускопља умрла је, док се љекари у Зеници боре за живот њеног супруга Твртка, након што су конзумирали биљке сличне медвјеђем луку, у народу познат и као цријемуш, сремуш, дивљи лук или шумски лук, преносе агенције.

Јања Бандић је умрла у четвртак ујутро у болници у Новој Билој, а данас би у Горњем Вакуфу-Ускопљу требала бити обављена њена сахрана.

Смртоносну биљку Јања и њен супруг Твртко највјероватније су пронашли на планинама у околини њиховог града.

- Твртко је у тешком стању. Још се испитује да ли су смрт Јање и Твртково тровање посљедица конзумирања биљке сличне медвјеђем луку – рекао је пријатељ породице Бандић

Твртко Бандић у сриједу увече пребачен је на Одјел за зазаразне болести Клиничке болнице у Зеници.

- Пацијент је животно угрожен. Ријеч је о тровању токсинима. Највероватније је то посљедица конзумирања биљке сличне медвјеђем луку. Све на то упућује, па и клиничка слика пацијента. Он је још увијек у тешком стању, али се држи. У оваквим случајевима смртност је изразито велика. Но, ми чинимо све да би човјеку спасили живот. Према информацијама које имамо, он и супруга су споменуту биљку користили некухану, дакле, у виду салате - казала је доктор Лејла Чалкић.

Конзумирање отровних биљака узроковало је трагичне посљедице и у Хрватској.

У четвртак је саопштено да је и у Клиничком болничком центру у Ријеци умро један старији мушкарац, а критично је и 71-годишња жена.

Укупно шест особа је посљедњих дана примљено у ријечку болницу због тровања алкалоидом колхицином који се налази у отровној биљци мразовац, коју су несретни пацијенти замијенили с врло сличном љековитом биљком медвјеђи лук.

Како се претпоставља, то се вјероватно догодило и у случају брачног пара Бандић из Горњег Вакуфа-Ускопља.

Једна особа је почетком маја умрла и у Вараждину, такође због тровања мразовцем, потврдили су из Опште болнице Вараждин. Тренутно су још три особе хоспитализоване од којих је једна у тешком стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана