Отпремнине жели само 30 жељезничара

Маријана Миљић Бјеловук
Отпремнине жели само 30 жељезничара

БАЊАЛУКА - На јавни позив за исплату стимулативних отпремнина у “Жељезницама РС” (ЖРС) пријавило се свега 30 радника, рекао је “Гласу Српске” директор тог јавног предузећа Слађан Јовић.

Нагласио је да је јавни позив затворен, те да сада слиједи прегледање пристиглих пријава и провјера да ли они који су конкурисали за споразумни раскид уговора испуњавају све потребне услове за исплату стимулативних отпремнина.

- Када прегледамо све пријаве, видјећемо коме можемо дати стимулативну отпремнину и споразумни раскид уговора. Стимулативна отпремнина коју би требало да добије нетехничко особље, односно радници управе, износи 12 посљедњих исплаћених плата, односно 24 посљедње исплаћене плате за инвалиде рада - казао је Јовић.

У сарадњи са представницима Свјетске банке, али и Министарством саобраћаја и веза РС, донијеће одлуку, наглашава Јовић, да ли ће расписивати још један јавни позив за исплату стимулативних отпремнина.

Разлог зашто је свега 30 радника заинтересовано за исплату стимулативних отпремнина Јовић види у томе што многи запослени сматрају и свакодневно се увјеравају да то јавно предузеће може добро пословати и да се све боље позиционира на тржишту.

- Многи запослени виде да су ЖРС једно стабилно предузеће па се нису пријавили за исплату стимулативних отпремнина. Поред тога, имамо и много радника старије животне доби који вјероватно процјењују да би тешко у идућем периоду могли наћи новог послодавца. Због тих разлога многи се вјероватно нису ни пријавили на расписани јавни позив - поручио је Јовић и подсјетио да стимулативне отпремнине неће добијати извршно техничко особље јер тих радника и нема довољно у ЖРС.

“Жељезнице РС” се од 2017. године налазе у процесу реструктурирања који се финансира кредитом Свјетске банке од 100 милиона марака, а иако је тај процес требало да буде завршен до краја 2021. године, управа је у два наврата тражила продужење рока, што је Свјетска банка прихватила па је сада рок за завршетак пројекта крај 2024. године.

Планом реструктурирања предвиђено је конвертовање дуга према Влади РС у капитал и формирање овог јавног предузећа као холдинга са три зависна предузећа - за превоз путника, карго и инфраструктура.

У извјештају о пословању овог јавног предузећа за прву половину ове године, који је објављен на Бањалучкој берзи, наведено је да је ЖРС имао 1.941 радника, што је за 33 радника мање у односу на исти период годину раније.

Према том извјештају, ЖРС је прво полугодиште завршио у губитку од 9,74 милиона. Акумулирани губитак “Жељезница” на крају јуна достигао је 138,9 милиона марака.

Јавни позив

“Жељезнице РС” су прије неколико дана по трећи пут расписале јавни позив за пријем девет радника на неодређено вријеме. То предузеће, између осталог, тражи три електромеханичара, бравара, те инжењера за електронске и електромеханичке уређаје.

- Ријеч је о специфичним радним пословима за које код нас нема довољно кадра на бироима. Видјећемо да ли ћемо овим јавним позивом успјети пронаћи раднике који су нам потребни - казао је Слађан Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана