Откривено ко је опљачкао Иву Андрића у Травнику

ГС
Откривено ко је опљачкао Иву Андрића у Травнику

ТРАВНИК - Прошлог мјесеца у Травнику је постављена скулптура Иве Андрића, а протеклих дана дјеца која су се играла испред Градске библиотеке су са скулптуре скинула наочале, оловку и биљежницу.

Скулптура је постављена на клупи у сједећем положају у карактеристичном капуту са свезаном марамом око врата и неизоставним наочалама. Ипак, малишани су одлучили Андрићу “однијети” наочале, оловку и биљежницу.

То су за Klix.ba потврдили из ЈУ Градска библиотека.

- Увидом у снимке видеонадзора утврдили смо да су за то „одговорни“ малишани који углавном из радозналости скулптуру дирају, чупају, пењу се и слично. Наиме, иако конципирано да омогући фотографирање пролазника ово умјетничко дјело захтијева одређену пажњу и то прије свега родитеља и одраслих како се овакво што не би понављало - навели су.

Директор Градске библиотеке Џенан Кос је казао да ће о властитом трошку замијенити оштећене дијелове, а убудуће ако се случај понови - снимке видеонадора уз захтјев за накнаду штете прослиједити полицији.

Поставка је конципирана тако да омогућава фотографисање пролазника са скулптуром Иве Андрића. Овакве поставке налазе се у свим европским и свјетским метрополама и велике су туристичке атракције које промовишу лик и дјело значајних умјетника, научника и заслужних грађана какав је засигурно и Иво Андрић.

Аутор скулптуре је Дамир Шабић, професор умјетности и магистар кипарства из Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана