Откривени детаљи екранизације култног романа “Салемово”: Вампири у стилу Стивена Кинга

Бранислав Предојевић/агенције
Откривени детаљи екранизације култног романа “Салемово”: Вампири у стилу Стивена Кинга

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио “Варнер Брос” је на актуелном “Кинемакону” представио прве детаље нове екранизације романа “Салемово” класика славног Стивена Кинга.

Захваљујући успјеху филма “То” из 2017. и његовог наставка из 2019. године, који су зарадили преко милијарду долара, Холивуд је поново постао опсједнут радом Стивена Кинга.

Иако се адаптације његових дјела дешавају већ деценијама, у новије вријеме ситуација се на неки начин преокренула, тако да се оне третирају као велики догађаји у креативном и буџетском смислу. Неке од његових најбољих књига добијају нову прилику да заблистају на великом екрану, а међу њима и поменута “Салемово”, која је први објављена 1975. године. Сам роман је по Кинговим ријечима омаж Стокеровом “Дракули”, а прича прати писца по имену Бен Мирс, који се враћа  у градић Салемово како би написао књигу о кући која га прогања откако је он био клинац, али открива свој родни град пун вампира предвођених тајанственим Куртом Барловом.

- Искључите телевизор, у ствари, зашто не бисте искључили и сва свјетла изузев оног поред ваше омиљене фотеље? Причаћемо о вампирима опкољени сјенкама у полутами. Мислим да могу да вас убиједим у њихово постојање, зато што сам и сам вјеровао у то док сам писао ову књигу - рекао је Кинг.

Роман за дивно чудо никад никад није добио филмску верзију, иако је имао двије телевизијске адаптације у виду мини-серија у режији Тоба Хупера (1979) и Микела Соломона (2004). За режију  прве филмске екранизације задужен је Гари Даубермен, редитељ филма “Анабела се враћа кући” и сценариста филма “То”, док је славни хорор режисер Џејмс Ван укључен као продуцент.

Режисер каже да је овај вампирски роман један од драгуља у Кингов опусу и да заслужује екранизацију достојну свог квалитета.

- Роман “Салемово” једно је од ријетких Кингових дјела, које није развијено у играни филм све до сада, а у сваком погледу, он представља истински драгуљ у круни краља хорора - навео је Даубермен, додајући да му је важно да се страхови у новом филму осјећају утемељено као и у роману на којем је заснован.

Глумачка постава укључује Луиса Пулмана, Алфреда Вударда, Билом Кемп, Вилијама Садлера, Мекензи Ли и друге.

Фаворит

У два одвојена интервјуа Кинг је рекао да му је од свих његових књига “Салемово”омиљена. 

- На неки начин то је моја омиљена прича, највише због онога што пише о малим градовима. Чини ми се да је прича лична, јер имам слабу тачку у мом срцу за њих - навео је Кинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана