Откривена спомен-плоча новинару Душку Тепшићу убијеном 1992. године

Срна
Откривена спомен-плоча новинару Душку Тепшићу убијеном 1992. године

ШАМАЦ - У Обудовцу код Шамца данас је откривена спомен-плоча и одржана комеморација новинару Душку Тепшићу који је у том мјесту погинуо на радном задатку у хрватском ракетном нападу на коридор 22. новембра 1992. године.

Новинар Душан Тепшић имао је 30 година када је погинуо 1992. године и сахрањен је у породичној гробници у Вргинмосту.

Парастос је служио свештеник Драган Тодоровић из Обудовца, а потом је положено и цвијеће.

На почетку комеморације пуштен је аудио-запис новинарке Наде Јакшић из РТС о животу и дјелу Душка Тепшића, а потом и пјесма "На Кордуну гроб до гроба". На крају церемоније пуштена је пјесма "Жуте кише" коју је написао и компоновао Тепшић.

Новинар из Чикага Светозар Данчуо рекао је да је Тепшић погинуо у овом мјесту које није било војни циљ, што значи да су мета били цивили, мета је био он као новинар".

Данчуо је навео да је Тепшић био новинар Српског радија "Петрова Гора" из Вргинмоста, од 1991. године ратни репортер и дописник Телевизије Београд са Кордуна и Баније, а бавио се и народном музиком.

Према његовим ријечима, спомен-плоча Тепшићу постављена је у јуну у оквиру Спомен-комплекса у Обудовцу, а пројекат су финансијски помогли Крајишко удружење "Прело" из Чикага и Српско друштво "Кордун" из Торонта.

Миле Шапић из Коалиције удружења избјеглица у Србији каже да је Душко био млад момак, поносан на своје животне успјехе, почев од музике, спорта, забаве и наравно свог професионалног новинарског задатка који је обављао.

Тепшић је био међу првим новинарима убијеним током рата, и за тај злочин до данас нико није одговарао, упркос чињеници да је новинарска професија и у ратним околностима заштићена међународним конвенцијама.

Слободан Радичевић из Удружење новинара Србије истакао је да Тепшић није носио пушку већ је преносио информације и по свим међународним конвенцијама морао је да буде заштићен као и многи други који су страдали, а нису били учесници рата.

Комеморацији у Обудовцу просуствовале су некадашње Тепшићеве колеге и представници удружења новинара и завичајних удружења из Србије и Српске. /крај/спа/дад/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана