Отклањају се технички проблеми у ИЗИС-у, ФЗО савјетује љекаре да издају папирне рецепте

Срна
Отклањају се технички проблеми у ИЗИС-у, ФЗО савјетује љекаре да издају папирне рецепте

БАЊАЛУКА - У Интегрисаном здравственом информационом систему /ИЗИС/ јутрос су настали технички проблеми, на чијем отклањању се интензивно ради и већ су одређени сегменти функционални, речено је Срни у Фонду здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске.

У Фонду су нагласили да у међувремену здравствене установе које су у ИЗИС-у могу да раде у папирној форми како пацијенти не би били ускраћени за здравствене услуге.

"Пацијенти се могу и даље збрињавати и не би требало да трпе због настале ситуације", навели су из Фонда.

Из Фонда моле и пацијенте и здравствене раднике за стрпљење и разумијевање, те наглашавају да је најважније да пацијенти буду збринути и да не трпе због тренутних потешкоћа у раду ИЗИС-а, јер у коначници "пацијенте лијечи љекар, а не рачунар".

Фонд подсјећа да овакве ситуације нису неуобичајне и дешавају се, најчешће због преоптерећености система, не само у Републици Српској, већ у свим интегрисаним здравственим информационим системима, а недавно је то био случај и у Хрватској.

"Управо из тог разлога Фонд здравственог осигурања Српске је предвидио овакве ситуације и још приликом доношења прописа у вези са ИЗИС-ом дефинисан је начин поступања у случају потешкоћа у његовом раду. На примјер, умјесто електронских рецепата љекари могу пацијентима издавати папирне, док потешкоће не буду отклоњене", истакли су у ФЗО.

Тимови ФЗО, заједно са имплементаторима пројекта, максимално су ангажовани и настоје да у што краћем року отклоне настале проблеме, како би систем наставио несметано да функционише. "Свим здравственим установама наше службе стоје на располагању како би осигураници остваривали своја права из здравственог осигурања.

Напомињемо да је пословни информациони систем Фонда у функцији и путем њега установе могу да дођу до потребних информација за њихов рад, попут статуса осигурања и друго", наводе из ФЗО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана