Отац, син и друг кренули олдтајмером са Јахорине на Олимпијске игре

Срна
Отац, син и друг кренули олдтајмером са Јахорине на Олимпијске игре

ЈАХОРИНА - Екипа, коју чине отац и син Данко и Андреј Мијовић и Марко Кошарац, кренула је јуче испред олимпијских кругова на Јахорини на пут дуг око 4.000 километара до Париза, а путовање има и хуманитарну мисију.

Возач олдтајмера Данко Мијовић из Источног Сарајева изјавио је новинарима да су д‌јеца, Андреј и Марко, организатори путовања те да иду с циљем да подрже српске олимпијце који за сада немају златну медаљу - то су Новак Ђоковић, Никола Јокић, Немања Мајдов и Ивана Шпановић.

-Идеја је дошла сасвим случајно. Ми имамо олдтајмер „мерцедес“ и једне прилике ме син питао докле он може да иде,на што сам ја одговорио - ма може на крај свијета. Након тога, син је рекао можемо ли бар отићи на Олимпијаду у Париз, а с обзиром на то да наши пријатељи Сања и Марко имају аутомобил „рено четири“, сагласили смо се да онда одемо олдтајмером - прича Мијовић.

Мијовић додаје да иду на пут дуг око 1.900 километара у једном правцу и да ће им требати око три дана, да ће у Паризу боравити два дана, а назад ће им требати четири дана јер се планирају вратити другим путем преко Швајцарске.

Он наводи да путовање има и хуманитарни карактер јер ће сви моћи куповати километре и тако помоћи у наставку лијечење суграђанина Милоша Божовића, некадашњег голмана "Славије" који је на утакмици 2014. године доживио тешку повреду главе.

Путовање је подржао Олимпијски центар "Јахорина", а директор Дејан Љевнаић рекао је да екипа олдтајмером симболично креће са Јахорине која има олимпијски дух јер су ту 1984. године одржане Зимске олимпијске игре.

Љевнаић каже да њихов подвиг није само тест издржљивости овог аутомобила него што су спојили историју, спорт и хуманост.

Он је позвао све да се придруже њиховој иницијативи и купе што више километара за лијечење Милоша Божовића.

Марко Кошарац рекао је да је имао разних путовања олдтајмером али да никада није ишао на тако далек пут, да има позитивног страха али и да је увјерен да ће сигурно стићи до Париза.

-Рено четири је из 1984. године и не одржавам га сам ја него уз помоћ породице. Драго ми је што путујем са Данком и Андрејом са којима сам прошао доста тога па очекујем лијепо дружење и да све прође у најбољем реду - истакао је Кошарац.

Петнаестогодишњи Андреј Мијовић каже да ће ово бити авантура живота и да је сретан што иду на Олимпијаду у Париз.

Он објашњава да су се одлучили да иду рутом по пјесми Ђорђа Балашевића "Опрости ми Катрин" па ће ићи Пула-Трст-Торино-Милано-Гренобил-Париз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана