Освештани темељи Цркве Свете великомученице Марине

СРНА
Освештани темељи Цркве Свете великомученице Марине

ФОЧА - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је данас темељ Цркве Свете великомученице Марине у мјесту Козја Лука код Фоче.

Митрополит Хризостом истакао је у бесједи да је освештње темеља храма историјски тренутак и догађај.

- Повељом коју полажемо у темеље овог храма истакли смо све оно што је битно за историју овога храма. Друга два примјерка повеље остаће у архиви Црквене општине и Митрополије како би се знало када се и шта овдје десило и како је ова црква грађена - рекао је митрополит Хризостом.

Он је похвалио вјеру и ревност свих који су се данас окупили и показали шта значи једно народно јединство.

- И онда кад су многи мислили да је све изгубљено, десило се управо обрнуто. Ми показујемо кроз јединство и заједништво снагу, моћ, силу и да можемо све поправити, промијенити и унаприједити - поручио је митрополит Хризостом.

Он је навео да изградња цркве треба да буде почетак свега доброга што треба да се деси у обнови села Козија Лука и да подсјети на васкрсење због страдање народа овог краја.

- Све што је било изгубљено обновићемо и изградићемо, а најважније у свему томе је да кроз изградњу ове цркве обновимо себе и да себе уградимо у цркву нашом вјером, љубављу, оданошћу православљу и ономе што нас је увијек као народ красило - рекао је митрополит Хризостом.

Он је указао да је српски народ Фоче и Подриња увијек био вјеран, достојанствен, са традицијом, културом, сјећањем и поштовањем према свему што је свето и честито.

- Ово што градимо је наше заједничко и зато је управо црква заједничко добро српског народа. Можемо се разликовати у мишљењима, али једино у чему смо јединствени у заједници је црква Божја која је нас очувала толико вијекова - рекао је митрополит Хризостом.

Он је истакао да су многи то платили животима, завршили у казаматима и на мучилиштима, али да је црква остала вјерна своме роду и сачувала српски народ у слози, љубави и ономе што је његов идентитет.

- Неке Господ благослави то што је нама најважније и за шта увијек молимо - мир, слову, јединство и заједништво. Да поштујемо и уважавамо једни друге и поред свих наших разлика у мишљењима и будемо обједињени око цркве - рекао је митрополит Хризостом.

Предсједник Одбора за изградњу Цркве Свете великомученице Марине у Козјој Луци код Фоче Немања Лазовић рекао је да се очекује да ће идуће седмице бити настављена изградња храма који би требало да буде закровљен до краја године.

Лазовић је рекао да радови иду предвиђеним темпом и током.

Он је навео да су се, према књигама, некада на простору Козје Луке налазиле три цркве, од којих данас, због зуба времена, ратова и миграција на овом простору постоје само темељи који су споменици њиховог постојања.

- И због те чињенице, али и иницијативе свих породица из Козје Луке, ми смо одлучили уз наш заједнички договор и благослов митрополита Хризостома да кренемо у изградњу цркве, што је историјска шанса генерације, што су многе генерације прије нас жељеле, а и због покољења која долазе - рекао је Лазовић.

Осим освештања темеља Цркве Свете великомученице Марине, у Козјој Луци је одржано донаторско вече за изградњу овог храма.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана