Освештан Храм Светог пророка Илије

АТВ
Освештан Храм Светог пророка Илије

Зазвонила су звона са храма Светог пророка Илије на Ситници, код Рибника. Новоизграђена црква била је премалена да прими сав вјерујући народ Ситнице, али и њихове госте.

"Значи много, јер никад нисмо имали цркву овдје. Ово је прва црква која се отвара на ситници. Н: Гдје сте до сад ишли у цркву?Ишли смо доље на село, даље. Н: Какав вам је дан данас? Прелијеп дана, све нам је прелијепо, уживамо у овом моменту сви. и у овом дану", каже Мирјана Драгојевић. 

Ситничани расути по свијету, сјатили су се у своје родно село. Није им било тешко да превале и по неколико стотина километара како би на овај важан дан били са својима. 

"Дошли смо овдје, родом смо из овог краја. Родитељи су ми одавде, ми смо рођени тамо. Значи много, поготово за овај народ овдје. И за нас који долазимо овдје, лијепо је. Да се окупимо, биће нам драго, драго и лијепо", каже Гојко Босанчић из Руме.

Своје коријене није заборавио ни Александар Вулин, потпредсједник Владе Србије. Њему и његовој породици припала је част да буде кум храма. 

"Вјерујем да свако треба да врати бар дио од оног што је добио до земље. Ово је мјесто на коме ћемо се сабирати", каже Александар Вулин, кум Храма Светог пророка Илије.

Литургију поводом освештања Храма Св. пророка Илије служили су епископ бихаћко-петровачки Сергије, уз саслужење епископа славонско - пакрачког Јована и епископа новобрдског  Илариона.  На овај изузетан дан  освијетљен је овај храм вјечног живота да буде на потребу српског народа у овом мјесту, у напаћеној Епархији бихаћко-петровачкој, поручио је епископ Сергије. 

"Радујемо се данас да нови храм засјео овдје у пуном сјају, захваљујући највише Александру Вулину који је кум овог храма, међу мирочестивим приложницима, народом, владама Српске и Србије. Нека буде у славу Божију за употребу нашом народу, да остане на овом простору да очува своју вјеру", поручио је епископ бихаћко-петровачки Сергије.

Институције Републике Српске помогле су обнову и изградиле више од 1.000 храмова широм Српске, поручио је са Ситнице предсједник Републике Српске.

"Помогли смо градњу неколико манастира, а једнако смо опредијељени да помогнемо и градњу вртића Српске православне цркве, јер је сасвим нормално да сарађујемо са нашом црквом", рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Имамо обавезу и да у будућем периоду градимо и модернизујемо сваки дио Српске, каже српски члан Предсједништва. Данашњи догађај показао је да је народ окупљен око Српске православне цркве и то је формула очувања Републике, сматра Жељка Цвијановић. 

Дуго смо чекали, али и дочекали своје мјесто за молитву и окупљање, кажу Ситничани. Послије молитве, остали су на дружењу и весељу у црквеном дворишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана